Napi felfedező

Teknősevő jaguárok

Pekarikat és tengeri teknősöket esznek, 22-27 havonta szülnek - többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyben fotócsapdák segítségével igyekeznek fényt deríteni a rejtett életet élő macskafélék szokásaira. Costa Rica jaguárjairól ugyanakkor továbbra sem tudják, hogy egyszerre hány kölyöknek adnak életet. (MTI)

Atomvita az AB előtt

Az Alkotmánybírósághoz fordul az Energia Klub a paksi bővítésről szóló határozat ügyében. A beadvány szerint az atomtörvény a meglevő atomerőmű bővítésének "előkészítéséhez" nem kér országgyűlési engedélyt, magához a bővítéshez viszont igen. A zöldek attól tartanak, hogy ezzel a trükkel a parlament a törvényben előírt részletes vizsgálatok nélkül mondott igent a bővítésre. (Népszabadság)

Spórolós processzorok

Négy új, hordozható számítógépekbe való processzort mutatott be a tajvani Computex szakvásáron az Intel. Az ultraalacsony feszültségű proceszszorok fogyasztása mindössze 10 watt - ezek segítségével akár 1 kilogrammnál is könnyebb, hosszú üzemidejű mobilszámítógépeket lehet gyártani. (Népszabadság)

Mulandó a barátság

Az emberek baráti körük felét átlagosan hétévente cserélik - állítja egy holland kutató. Az utrechti egyetem kutatója arra kereste a választ, hogy mennyire alakítja kapcsolatainkat a társadalmi kontextus, illetve a személyes preferencia. Az általa vezetett vizsgálat során több mint ezer, 18-65 év közötti embert faggattak ki baráti kapcsolataikról, majd hét év múlva ismét megkérdezték őket. A kutatás azzal az eredménnyel zárult, hogy miközben a megkérdezettek személyes kapcsolathálózatának mérete nem változott, a hálózat tagjai részint kicserélődtek: a kezdeti kapcsolatháló tagjainak csak 48 százaléka maradt a régi. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.