Pincsik ketrecben, dögök a szabadban

Csaknem félszáz kutyát, kecskét, birkát tart "elborzasztó körülmények" között a Somogy megyei Jákó egyik lakója - állítja a Philip Természet- és Állatvédő Egyesület. A szervezet állatkínzás miatt feljelentést tett a jószágok tulajdonosa ellen. A hatóságok viszont úgy vélik: csak szabálysértés történt.

Névtelen levélben értesítették a Philip Természet- és Állatvédő Egyesületet a közelmúltban arról, hogy a Somogy megyei Jákó községben "nagyon rossz körülmények" között tart egy asszony csaknem félszáz jószágot a háza udvarán lévő ólakban, ketrecekben. A bejelentést követően a kaposvári civil szervezet tagjai terepszemlét tartottak az érintett portán, s arra jutottak: a levélíró nem túlzott.

- Nem egyszerűen rossz, elborzasztó körülmények voltak a telepen - foglalta össze tapasztalatait Szántó Brigitta, a Philip Természet- és Állatvédő Egyesületet elnökhelyettese. - A telek tulajdonosa, egy idős asszony harminc-negyven kutyát, s több kecskét, disznót, birkát, libát, összesen félszáznál is több állatot tartott a faluszéli házában, s az épület mögötti rendezetlen, gondozatlan területen. Az állatok szűk ketrecekben, tákolt ólakban tengődtek, volt, hogy két négyzetméterre öt jószágot zártak. Több kutya szemmel láthatóan alultáplált, beteg, kisebesedett bőrű volt. Sok ketrecben víz sem volt. A telek végében álló, a tűző napon elviselhetetlenül meleg fóliasátorban nyúlketrecbe zárt pincsiket és más kis termetű fajtatiszta kutyákat találtunk. Még a ház szobáiban, és sötét, bűzös pincéjében is voltak ebek. De meglehetősen rossz állapotban voltak a disznók, a kecskék is, a kert végében pedig félig elásott, állattetemekre bukkantunk.

Szántó Brigitta szerint a telek és az állatok tulajdonosa maga sem vitatta, hogy javítani kellene a körülményeken, és nem titkolta azt sem: kevés pénzből él, így a kutyák szaporításával, majd eladásával próbált némi jövedelemre szert tenni. Olcsón vagy ingyen szerzett fajtiszta kutyákat, majd azok kölykeit vásárokban árulta.

A jákói terepszemlére elkísérte a civil szervezetet a területileg illetékes, kiskorpádi körjegyző, Kovács Józsefné, aki érdeklődésünkre elmondta: a látottak alapján azonnal megtiltotta az érintett telken az állattartást. Emellett - tette hozzá - határozatot hozott arról, hogy a jószágokat a Philip Természet- és Állatvédő Egyesület elszállíthatja menhelyére.

Az állatok elszállítása azonban akadályokba ütközött. Szántó Brigitta szerint ugyanis a jószágok tulajdonosa a körjegyzői végzés ellenére sem engedte elvinni az állatokat, s ehhez hiába kértek segítséget a rendőrségtől. Így - mondta az elnökhelyettes - egyelőre csak a három legrosszabb állapotban lévő kutyát szállíthatták el a kaposvári menhelyünkre.

- Hibázott a rendőrség, hiszen segíteniük kellett volna abban, hogy az állatokat a jegyző utasításának megfelelően átvehessük és elszállíthassuk, ráadásul már a bejelentésünk alapján nyomozást kellett volna indítani. Mivel ezt nem tették meg, feljelentést tettünk állatkínzás bűncselekménye miatt - mondta Szántó Brigitta.

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője ugyanakkor azt mondta: a jogszabályok szerint jártak el, mert a területileg illetékes hatósági állatorvos megvizsgálta a telepet és a jószágokat, és beszámolója szerint csak szabálysértés állapítható meg, állatkínzás nem. Ezért - tette hozzá a szóvivő - nem is indítottak nyomozást.

A telepet és a jószágokat Lövey László, a Somogy megyei állat-egészségügyi igazgatóság vezetője, főállatorvosa vizsgálta meg. Azt azonban, hogy terepszemléje során pontosan milyen megállapításokra jutott, nem tudni. Érdeklődésünket ugyanis elhárította arra hivatkozva, hogy az ügy kivizsgálása még nem zárult le. Mindössze annyit közölt az igazgató: a telep tulajdonosát a szabálysértések miatt az állat-egészségügyi hatóság és az illetékes jegyző is pénzbírsággal sújthatja.

A történtek miatt kerestük az engedély nélkül működő állattelep tulajdonosát is. Jákó legutolsó házának bekerítetlen kertjében messziről látszanak a tákolt ólak, s az azok előtt - a lomokkal borított területen - szabadon bóklászó libák, malacok. Az épület előtti karámon fehér papírra írt felirat: "Kutya ingyen elvihető." Ottjártunkkor a terület tulajdonosa, a már nyugdíjas, egyedül élő asszony néhány férfi segítségével éppen egy teherautó platójára terelte a kecskéket. A munkában megzavart asszony előbb hoszszan mesélt életéről, jószágairól, telepéről, de végül úgy döntött, visszavonja nyilatkozatát, s még azt is megtiltotta, hogy a nevét leírjuk. Mindöszsze annyit mondott:

- A kecskéket, disznókat rászoruló, sokgyermekes családoknak ajándékozom. A kutyákat pedig bárki ingyen elviheti. Ha majd gondoskodtam az összes állatról, én is elmondom a véleményemet a történtekről, nem hagyom szó nélkül a rágalmakat, az alaptalan vádakat.

A borzalmak telepéről kimentett szőrehullott, kisebesedett kutya
Szőrehullott, kisebesedett újfounlandi a borzalmak telepén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.