Ködösítés a füst körül

Ismét feltűnt a nemdohányzók védelméről szóló, hosszú ideje fektetett törvényjavaslat - talán nem véletlenül immár a korábbi változatnál jóval enyhébb, cigarettahasonlattal "light"-osabb változatban. Eszerint kávézókban és kiskocsmákban (vajon, mettől számít majd egy kocsma kicsinek?) megengednék majd a dohányzást, csak az éttermekben tiltanák be a füstölést.

Ezzel Magyarország megszegi saját ígéretét, ugyanis hazánk is csatlakozott az Európai Bizottság Dohányfüstmentes Európáért nevű kezdeményezéséhez, amely szerint 2009-re a tagállamok többségében szigorúan korlátozni kell a dohányzást az összes zárt nyilvános vendéglátóhelyen.

S bár az unió 27 tagállama közül ma már 14-ben tilos rágyújtani közterületen, beleértve a kávézókat és a bárokat is, a magyar politikusok a hangzatos szlogenek ellenére visszariadtak saját korábbi merészségüktől. A parlament egészségügyi bizottságában az MSZP-s elnök javaslata szerint ötpárti konszenzussal kéne ezt a törvényt elfogadtatni, miközben az ennél sokkal többeket negatívan érintő adócsomaghoz az egyszerű többséget is elégnek vélik.

Hazánk lakosságának mintegy 36 százaléka dohányzik csupán, miközben számos iparág él belőlük, és ezek lobbiereje láthatóan megtörte politikusaink elszántságát. Pedig a magyar lakosságnak kevesebb, mint 30 százaléka veszi igénybe rendszeresen a vendéglátóhelyeket, míg az olaszoknak a kétharmada, s ott még a bárokban is tilos rágyújtani.

Ennyit a környezet- és egészségtudatos magyar politikáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.