Paprikakivonat fújja el a migrént

Magyarországon négy-ötmillióan szenvednek időről időre fejfájástól, és több mint egymillióan migrénesek a Magyar Fejfájás Társaság adatai szerint - mondta dr. Bozsik György, a SOTE Neurológiai Klinika főorvosa azon a sajtóbeszélgetésen, ahol bemutatták a fejfájás újdonságnak számító ellenszerét, egy paprikakivonatból készült orrsprayt.

A hazai felmérések azt mutatják, hogy százezer ember közül 80 ezernek fájt a feje egy éven belül legalább egyszer, 25 ezren fájdalomcsillapítót is szedtek, 10 százalékuknak súlyosak voltak a panaszaik, de csak két százalékuk fordult orvoshoz, és háromszázan kerültek kórházba.

A fejfájást a nemzetközi szakértők két csoportba sorolják, vannak, amelyek valamilyen betegség - daganatok, gyulladások, szem-, fül- orr- vagy gégészeti betegségek - tüneteiként jelentkeznek, de vannak önálló fejfájások is, amelyek közül a leggyakoribb a migrén.

Ez a kínzó betegség háromszor gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál. Országonként eltérő a helyzet, nálunk a nők 18 százaléka, a férfiak hat százaléka szenved tőle. De nagyok a különbségek életkor szerint is. A serdülőkor után meredeken emelkedik a migrén előfordulása a lányok körében, és csak az ötvenes évek táján csökken jóval alacsonyabb szintre. Arra nemigen találtak még magyarázatot, hogy miért kiugróan magas, 32 százalék a migrénesek aránya Peruban, és miért olyan alacsony, 1,5 százalék Hongkongban vagy Szaúd-Arábiában.

Az mindenesetre tény, hogy Magyarországon évente mintegy 20 millió migrénes roham fordul elő, ami 1,4 millió kiesett munkanapot okoz, és további 2,8 millió olyan munkanapot, amely alatt szenvedve, de azért dolgoznak a betegek.

A migrén okait még mindig nem tudják egész pontosan, de azt a korábbi vélekedést, amely agyéreredetűnek gondolta, ma már elvetették - mondta dr. Ertsey Csaba, a SOTE adjunktusa, a Magyar Fejfájás Társaság soros elnöke. - Az érzőidegek kóros aktivizálódásának tudják be inkább a jelenséget, amely rohamokban lép fel, van, hogy néhány órás lefolyású, de akár napokig is tarthat. Az is biztos, hogy szoros összefüggésben van a stresszel.

Akinek csak egyszer-kétszer volt ilyen jellegű fejfájása, még nem feltétlenül migrénes. Legalább öt roham után számítják annak, ha a legtipikusabb tünetek közül legalább kettő is előfordul. Jellegzetes tünet, ha a roham kezelés nélkül 4-72 órán át tart, ha a fájdalom féloldali, lüktető vagy görcsös, ha zavarja vagy gátolja a tevékenykedést, és a mozgás fokozza a fájdalmat. Gyakori a roham idején a hányinger vagy hányás, és a fényre való érzékenység.

A migrén kezelésének most bemutatott módszere a capsaicin hatóanyagát alkalmazza, amelyet a Cayenne paprikából nyernek. Magyarországon még nem használnak fejfájás ellen ilyen hatóanyagú szert. Ezt a készítményt orrspray formájában alkalmazzák, a nyálkahártyán keresztül fejti ki hatását, 2-20 perc alatt. Érzéketlenné teszi az orrnyálkahártya idegvégződéseit, és javítja a környékbeli szövetek keringését. Néhány másodpercig égő érzést okoz, de utána ellazítja a görcsös ereket és izmokat. Már a fejfájás előjeleit észlelve is lehet használni megelőzésként. A készítmény a pollenallergiásoknak is segítséget jelent.

Hazánkban évente 20 millió migrénes roham fordul elő
Hazánkban évente 20 millió migrénes roham fordul elő, ami 1,4 millió kiesett munkanapot jelent
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.