Gyógyító munka

Az egymillió rokkant, de legalábbis rokkantosított országában nem árt tudni, hogy másutt a betegséget annak fogják fel, ami: átmeneti problémának, amelynek megoldását követően az ember visszatér a normális életviteléhez. Ezért aztán nem is szokás panaszkodni, és a betegséget nem tartják sem érdemnek, de jellemhibának sem. És főleg nem hajlandóak magukat csökkent értékűnek tartani.

 

Ugye nálunk nem egészen ez a helyzet... Természetesen nem a táppénzcsalókról, és pláne nem a valóban súlyosan károsodott, a legkisebb erőfeszítésre is képtelen egészségkárosodott betegről beszélek, hanem egy egészséges mentalitásról, amelynek önmagában is (ön)gyógyító ereje van. Aki nem hagyja el magát, aki tudja, hogy csak egy élete van, és azt érdemes értelmesen leélni, magát húzza ki, még csak nem is Münchhausen báróként, a hajánál fogva a bajból.

Ez a rákbetegekre is vonatkozik. Egy legutóbbi dán felmérés szerint azoknak a daganatos megbetegedésen átesetteknek - beleértve a nem teljesen meggyógyultakat és a visszaesőket is -, akik a kezelést követően visszatértek a munkájukhoz, hosszabb volt az átlagos túlélési idejük. A vizsgálatba bevont pszichológusok pedig egyértelműen bebizonyították, hogy az életminőségük is jobban alakult azokénál, akik passzív módon, otthonukban tespedve várták sorsuk beteljesedését. Kiegyensúlyozottabbak voltak nem dolgozó társaiknál. Nagyobb volt az önbecsülésük, szilárdabb a lelki egyensúlyuk, optimistább a világképük. A munkaterápia a rákbetegeknek is használ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.