Gyógyhírek

A jóllakott gyermek jelzéseire nem figyelő anyák hajlamosak túltáplálni gyermeküket, ami hat hónapos korra felesleges túlsúly kialakulásához vezet - állapították a meg a Rutgers Egyetem (New Jersey) orvosai, akik csecsemőjüket tápszerrel etető, kis jövedelmű anyák tevékenységét kísérték figyelemmel. (Journal of Nutrition Education and Behavior)

A férfiak szívét is védi az ösztrogén - az a hormon, amelyről régóta tudjuk, hogy a nőket a menopauza előtt bizonyos fokig óvja a szívbetegségektől. Egy lengyel vizsgálatban 500, átlagosan 58 éves, szívelégtelenségben szenvedő férfitől vettek vérmintákat. A legrosszabb, 44,6 százalékos túlélési arányt azok körében észlelték a hároméves vizsgálat végén, akikben a legkevesebb ösztrogén termelődött. Kiderült, a túl sok hormon is káros, mert míg az enyhén emelkedett ösztrogénszintű férfiak életben maradási aránya 79 százalékos volt, a jelentősen magas hormonszintűeknek csak 63 százaléka élt három év múlva. (JAMA)

A hosszú, lassú és gyakori séta hasznos igazán a szívbetegségből felépülni kívánó túlsúlyos betegek számára a Vermont Egyetem orvosainak felmérése szerint. A hetente 5-6-szor ismételt 45-60 perces, közepes tempójú sétát végző koszorúér-betegek edzéstervében heti 3000-3500 kalória elégetése szerepelt, míg a kontrollcsoport tagjai heti 700-800 kalória elvesztését tűzték ki célul. Bár a terhelést hosszú távon egyformának érezték, a standard terv szerint mozgók testtömege feleannyira csökkent, mint a sokat sétálóké. (Circulation)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.