Azbeszt nélkül is botrány

Eltávolították az azbesztet a volt Üllői úti laktanya épületeinek maradványai közül - olvasom a minap. Jaj de jó! Tudják, ez az a romhalmaz, amelyet minden Ferihegyről a fővárosba érkező külföldi immár fél éve bámul döbbenten a vasúti híd és a buszpályaudvar között. A háborús nyomokra emlékeztető, dermesztő kép november óta terpeszkedik, amikor a magyaros lendülettel ripsz-ropsz romba döntött falak még egy gyalogost is halálra zúztak. De a figyelmetlenség nem csak ebben a tragédiában merült ki.

A vélhetően (egy újabb lakóparknak) jó pénzért eladó (eladott?) hatalmas ingatlan teljesen tervezetlenül kezdett kipucolása előtt ugyan már miért végeztek volna környezetvédelmi vizsgálatot, hogy a Sztálin-barokk épületben van-e azbeszt! Pedig - ahogy az várható - volt, micsoda meglepetés! Ami aztán hónapokig szállt a buszpályaudvar utasai és a népligeti futók, kocogók, biciklizők orrába. Miután a Levegő munkacsoport januárban vizsgálni kezdte az ügyet, az azbesztes részt állítólag lefóliázták, majd a mérgező anyagot áprilisban elszállították.

Én ugyan - bár többször jártam arra - fóliát nem láttam, csak a romokat, de legyen. S vajon elképzelhető-e, hogy azbeszt a hatalmas épületegyüttesnek csak egy kis behatárolható területén volt beépítve a falakba? Másfelől a bomba sújtotta romokra emlékeztető maradványok szálló pora azbeszt nélkül is szenynyezi a levegőt és nem látni, hogy bárki is nekilátna a szégyenteljes látvány ütemes eltakarításának. Kinek lenne a feladata? Az új vagy a régi tulajdonosnak? Erre is kéne egy zöldvizsgálat, ha már mást nem érdekel!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.