13 éves kislány áttörő elmélete a trollkodás ellen

Trisha Prabhu projektjének hipotézise szerint az interneten való úgynevezett trollkodás, vagyis a másoknak szánt sértő, provokatív kommentek terjedése megállítható a fiatalok körében, pusztán egy olyan egyszerű alkalmazással, amely figyelmezteti a rosszmájú bejegyzés szerzőjét arra, hogy valójában mit csinál, és kontrollként rákérdez, hogy valóban el akarja-e küldeni a kommentet. A feltevés bármilyen naivnak is tűnhet egy felnőtt szemével, a projekt keretein belül végzett felmérés adatai Trishát igazolják.

A diáklány ötlete mögött álló tudományos indíttatás igen egyszerű: a tinédzserek nagyon lobbanékonyak, és a bennük tomboló hormonok hatására még nagyobb könnyelműséggel posztolnak másokat sértő bejegyzéseket, mint az idősebbek. Az agy önkontrollért felelős része, a prefrontális kéreg csak 25 éves kor tájékára fejlődik ki teljesen, ezért - Trisha tézise szerint - ha a 25 év alatti fiatalok külső hatásra kénytelenek egy pillanatig önreflexiót gyakorolni és végiggondolni, hogy valóban elküldjenek-e egy rosszindulatú, másoknak szánt bántó kommentet, akkor végül mégsem teszik ezt meg.

A Rethink, azaz Gondold újra! címet viselő tanulmányban 533 esetben vizsgálták meg, hogy a sértő kommenteket küldözgető diákok hogyan reagálnak arra, ha arra vannak felszólítva, az üzenet elküldése előtt gondolják végig, hogyan fogja ez érinteni azt az embert, akinek szánják a posztot. A vizsgálat eredménye talán sokakat meglep: a diákok az esetek 93.43 százalékában nem küldik el a negatív bejegyzést, a figyelmeztetés hatására.

A kísérlet sikerén felbuzdulva Trisha szeretné élesben is létrehozni azt az algoritmust, amellyel a közösségi oldalakon szűrni lehet a potenciálisan sértő kommenteket és figyelmeztetni küldőiket, hogy egy pillanatig gondolják át, valóban el akarják-e küldeni azt.

"Nagyon várom, hogy egy olyan világban éljünk, ahol az interentes gúnyolódás már a múlté" - olvasható Trisha Prabhu projektjének leírásában. A kislány egyike annak a 18 hihetetlenül intelligens tinédzsernek, akik a Google tudományos versenyének idei döntőjébe jutottak. Szeptemberben hirdetik ki a nyertes projektet, amelynek kitalálója 50 ezer dolláros ösztöndíjban részesül, valamint egy tíznapos Galapagos-szigeteki nyaralást is nyer és ellátogathat az új-mexikói Virgin Galactic űrkikötőbe - írja a hirado.hu.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.