Zuschlag-per: a fiktív szervezetek csak a számlázáshoz kellettek?

Az Ifjú Szocialisták Mozgalma (ISZM) és a Fiatal Baloldal (FIB) programjainak finanszírozásába bevont civil szervezetekről is beszélt a vád képviselőinek kérdéseire Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon csütörtökön, az egykori szocialista politikus azonban több kérdésre megtagadta a választ.

Zuschlag János meghallgatásának hetedik napján közölte, az ISZM elnökségében nem került szóba, hogy a programok  finanszírozására létrehozott civil szervezetek valós tagsággal  rendelkeznek vagy fiktívek. Annak, hogy valós tagság nélküli  egyesületeket hoztak létre, csupán praktikus okai voltak, így az  ISZM-iroda dolgozói is el tudták végezni a szükséges  adminisztrációt.

A vádlott azt határozottan cáfolta, hogy a  pályázatokkal kapcsolatos munkáért bárkinek fizetett volna. Az iroda  munkatársai zsebből-zsebbe kaptak pénzt, amely fedezete  "magánszponzoroktól" folyt be - mondta.     Közölte, az ISZM és a  Baloldali Ifjúsági Társulás egyesülése nyomán létrejött FIB  elnökségének tagjai is tisztában voltak azzal, hogy a programok  megvalósítására civil szervezeteken keresztül is pályáznak.

Arra az  elsőrendű vádlott nem emlékezett, hogy ezt a módszert bárki is  megkérdőjelezte volna. Elmondása szerint a finanszírozás másik  részét adó "szponzori pénzekkel" kapcsolatban sem kapott kritikákat  Zuschlag János. Megfogalmazása szerint a társadalmi szervezet más  vezetői inkább a pénzköltéssel foglalkoztak, nem a források  előteremtésével.

A Zuschlag Jánoshoz köthető civil szervezetek  pályáztak szociálisan hátrányos helyzetű diákok támogatására,  "devianciamentes" roma közösségek megsegítésére és a nők  esélyegyenlőségének javítására is. Az elsőrendű vádlott beszélt  arról is, hogy az egyesületek számláiról azért gyakran Őri Andrásnak  utaltak pénzt, mert a negyedrendű vádlott ebben az időszakban Lados Istvánnál "mobilizálhatóbb" volt.

Zuschlag János úgy fogalmazott: "A  számlahamisítás nem az a dolog, amit akkor jó csinálni, amikor bent  vannak huszonketten." Lados István ezért sokszor hétvégén vagy este,  illetve csütörtökön, pénteken dolgozott, amikor kevesebb képviselő  fordult meg a Köztársaság téren - tette hozzá.

A csütörtöki  tárgyalási napon az egykori szocialista politikus több kérdésre  azonban megtagadta a választ, nem beszélt részletesen például arról,  hogy folyt-e valamilyen, a nyomozó hivatal az ügyben eljáró  tagjaival kapcsolatos információgyűjtés. A kérdésre csupán annyi  megjegyzést tett: "ez egy kis ország, ahol minden információ gyorsan  terjed".

A per a következő tárgyalási napon, hétfőn is Zuschlag  János meghallgatásával folytatódik, ekkor a védők és más vádlottak  tehetnek fel kérdéseket, a tanúkihallgatások pedig várhatóan március  17-én kezdődhetnek el – közölte Fodor Endre bíró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.