Zuschlag-per: 'lobbiérdekek' működtek a pályázatok körül

"Lobbicsoportok" tevékenysége befolyásolta a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács (DARIT) testületének pályázatokkal kapcsolatos döntéseit - mondta a tanúként meghallgatott Molnár Tibor szocialista önkormányzati képviselő a Zuschlag János és 15 társa ellen folyó per keddi tárgyalási napján a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Molnár Tibor azonban - aki 2002 óta MSZP-s önkormányzati képviselő Kecskeméten, s 2002 és 2006 között a DARIT testületének is  tagja volt - nem tudott érdemi információt szolgáltatni arról az  időszakról, amikor a tanácsban döntések születtek a civil szervezetek által benyújtott pályázatokról.

Fodor Endre bíró emlékeztette a tanút a nyomozás során tett  vallomására, amelyben kifogásolta a szervezetek által benyújtott  pályázatok "zűrzavaros módon" történő elbírálását.

A bíró kérdésére Molnár Tibor a Zuschlag Jánoshoz köthető XXI. Századi Kulturális Egyesület pályázatára konkrétan nem emlékezett,  mint ahogy arra sem, hogy a szavazás miként történt. Molnár Tibor közölte: 1998 óta tagja az MSZP-nek, illetve tagja  volt az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) is, majd annak  megszűnése után a jogutód Fiatal Baloldal (FIB) tagja lett. Molnár  Tibor 2002 óta a kecskeméti önkormányzat képviselője, az  MSZP-frakció tagja. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vádlottak  közül Kullai Tamást - együtt voltak önkormányzati képviselők  Kecskeméten - valamint Zuschlag Jánost és Őri Andrást ismeri.

A tanú hangsúlyozta: a regionális tanácsba való bekerülésében senki sem támogatta.

A DARIT pályázatain több, Zuschlag Jánoshoz köthető és a perben  szereplő civil szervezet nyert pénzt.
A keddi tárgyalási napon 11 tanút hallgatott meg Fodor Endre  bírói tanácsa. A tárgyaláson Katus Ferenc harmadrendű vádlott  szabadlábra helyezési kérelmét terjesztette elő védője, ezt a bírói  tanács elutasította. Az ügyész a döntést tudomásul vette, a védő fellebbezést nyújt be.

A per csütörtökön további tanúk meghallgatásával folytatódik. A Zuschlag Jánoshoz kötődő civil szervezetekhez kapcsolódóan csaknem száz tanú kikérdezését tartja szükségesnek Fodor Endre, mintegy nyolcvanan azonban írásban válaszolhatnak a bíróság kérdéseire.

Csütörtökön kerül sor Arató Gergely (az oktatási tárca államtitkára) és Tüttő Kata (a fővárosi MSZP-frakció tagja)  tanúkénti meghallgatására.

Zuschlag János - aki az MSZP országgyűlési képviselője, a párt  megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati  képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának  tagja volt - 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.  Ügyében egy rutinellenőrzés után indult a nyomozás, amelynek eredményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított  vizsgálatot a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával,  több civil szervezet pályázatokon nyert támogatásainak felhasználása miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.