Zsidó szervezetek helyeslik a Mein Kampf új kiadását

Hetven év után ismét megvásárolható lesz Németországban Adolf Hitler Mein Kampf című műve.

Az antiszemita könyv kiadását a szerzői jogokat birtokló Bajorország tiltotta meg a második világháború után – írja a BBC. Azonban lejárt a szerzői jogi védelem, és közkincsnek számít, immár bárki szabadon felhasználhatja. A müncheni Jelenkori Történelmi Intézet így adhatja ki a könyvet újra.

Az új kiadást több országban várakozás előzi meg. A történészek arra számítanak, hogy a segítségével jobban megérthetik a náci Németországban történteket. 

A tervezett könyv egy jegyzetekkel ellátott kiadás lesz, amely azt hivatott bemutatni, hogy a Mein Kampf (Harcom) egy összefüggéstelen és rosszul megírt mű, nem meggyőző vagy erős. 

Sok zsidó szervezet üdvözölte a könyv megjelenését azzal érvelve, hogy fontos, hogy hozzáférhető legyen egy kritikai kiadás, amely segít a holokauszt elmagyarázásában, számolt be a BBC munkatársa, Damien McGuinness Berlinből.

A Mein Kampf 1925-ben, nyolc évvel Hitler hatalomra kerülése előtt jelent meg. A nácik 1945-ös bukása után a szövetségesek Bajorországnak adták a könyv kiadásának jogait. A hatóságok akkor megtiltották a mű újranyomását, hogy elkerüljék a gyűlöletkeltést, azonban a könyv olyan széles körben elterjedt volt a háború alatt, hogy később is viszonylag könnyen hozzáférhető volt. 

Az európai szerzői jogi törvények értelmében az irodalmi vagy művészeti alkotás szerzőjét életében, örököseit pedig halála után 70 évvel illetik meg az alkotáshoz fűződő jogok. Hitler 1945. április 30-án lett öngyilkos berlini bunkerében. A jogok az alkotó halálát követő 70. év január elsejétől szűnnek meg, így ettől kezdve szabadon hozzáférhető az eredeti szöveg.  

A német hatóságok jelezték, hogy korlátozni kívánják a könyv hozzáférhetőségét, mert attól tartanak, hogy neonáci érzelmeket ébreszt a mű. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.