Zsebre, „málnáért” temettek

Négy éve nyomoz a rendőrség a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben vélelmezett „feketetemetések” és az azokért kifizetett elkönyveletlen milliók ügyében, ám még ma is csak annyit lehet tudni az ügyről, mint az eljárás kezdetén. Hogy tudniillik: nyomoznak.

Sikkasztás és magánokirat-hamisítás gyanújával nyomoz a BRFK korrupciós és gazdasági bűncselekmények elleni főosztálya a budapesti izraelita temetőben történt visszaélésekkel összefüggésben. A sikkasztással okozott kár összegét a rendőrség nem közli, gyanúsított nincs, a nyomozásról egyéb mondanivalója a hatóságnak szintén nincs – közölte írásos megkeresésünkre a BRFK sajtószolgálata.

A jelek szerint igencsak szövevényes ügy már több mint négy éve tart. Bár a rendőrség erről sem beszél, valószínűleg annak az idős nőnek a hozzátartozója robbantotta ki, aki még 2010-ben, testvére halála után 900 ezer forintot fizetett ki az elhunyt kriptába történő temetéséért. Majd újabb több mint félmilliót magának a kriptának a rendbetételére, később még másfél millióból megváltotta saját végső nyughelyét is.

Mindezt az idős hölgy nem a Budapesti Zsidó Hitközség Síp utcai központjában intézte, hanem a temetőben lévő Chevra Kadisa (Szentegylet) irodában. Minden befizetésről pecsétes papírt kapott, ám számlát vagy nyugtát nem. Amikor az idős hölgy is elhalálozott, a hozzátartozóival a temetőben közölték, hogy a koporsós temetés árát helyben kell rendezni. A felháborodott rokonok bementek a Síp utcai központba, ahol legnagyobb döbbenetükre közölték velük, hogy az elhunyt hozzátartozójuk milliós befizetéseinek semmi nyoma a központi nyilvántartásban.

Végül nem kellett még egyszer kifizetniük a sírhelyet, a temető igazgatóját pedig Zoltai Gusztávnak, a BZSH akkori igazgatójának kezdeményezésére nyugdíjba küldték. Ám a botrányt ezzel már nem lehetett elkerülni, ugyanis a budapesti zsidóság köréből akkoriban különböző internetes fórumokon sokan hangot adtak nemtetszésüknek amiatt, ahogy a Kozma utcában a temetkezéseket intézték. Lényegében minden alku tárgya volt, ám csak kevesen mertek egyezkedni, nehogy zsugorinak, kegyeletsértőnek nézzék őket.

Nem tudni, mióta működött ez a rendszer, de az tűnik életszerűnek, hogy a Síp utcában – ha nem is mindenkinek, de a befolyásos személyeknek – tudniuk kellett, mi zajlik a Kozma utcában. Ugyanis – információink szerint – időről időre sírásók vitték a központba a „málnának” nevezett, számla nélküli pénzt. Az efféle ügyeket 2011 előtt a zsidó hitközség belügyeként kezelték. A rendőrség közbelépése – előbb a X. kerületi kapitányság, majd a BRFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya járt el az ügyben – véget vetett a zsebre temetések korszakának. Állítólag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.