Zsanett anyuka lett, holnap fellebbenhet a fátyol a King's Cityről

Édesanya lett a rendőröket erőszakkal vádoló Zsanett. Hétfőn lezárul a Sukoróra tervezett King’s City-projekt? Az eurózónában a következő hat hónapban javulás állhat be a gazdaságban.

Gyermeket szült Zsanett, aki két évvel ezelőtt több rendőrt is azzal vádolt, hogy megerőszakolták őt - írja a Vasárnapi Bors. Arról nam tud a lap, hogy fiúnak vagy lánynak adott-e életet Zsanett, az édesapa személyéáről sem ír az újság.

Mint emlékezetes, a rendőröket a bíróság felmentette, ám a fiatal nő pótmagánvád keretében próbálja bizonyítani az erőszakot. A legutóbbi, márciusi tárgyaláson már nagy hassal jelent meg Zsanett, ám a néhány nappal ezelőtti újabb helyszíni bizonyítási próbára már nem ment el.

Titokzatos kaszinóprojekt Sukorónál

Az Index a kormány álltal kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított a Sukoróra tervezett King's Cityről ír. A pénzügyminisztérium is komoly beruházásnak tartja, erre építve írtak ki kaszinótendert. A Fejér megyei közgyűlés spekulációtól tart, Alkotmánybírósághoz fordultak, az ügyészség pedig különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával büntetőeljárást kezdeményezett. Azt viszont még nem senki nem árulta el, pontosan mi épülhet a Velencei-tó partjára.

Hétfőn zárult le a Pénzügyminisztérium (PM) első kategóriás kaszinó alapítására és működtetésére kiírt koncessziós pályázatának leadási határideje. A felhívás értelmében a Közép-Dunántúl régió adhat majd otthont 20 évig egy új kaszinónak, ha a nyertes meg tudja kötni végül a koncessziós szerződést a magyar állammal. A sukorói 70 hektáros területet 1,1 milliárd forintra, míg a területet "birtokló" üzletember cserébe bevont ingatlanjot együtt csaknem 800 millió forintra értékelte az a független értékbecslő, akit az MNV fél évvel korábban közbeszerzési eljárással választott ki. Mivel a koncessziós pályáztatások költségesek, a PM csak akkor ír ki új pályázatot, jelen esetben játékkaszinó alapítására, ha komoly érdeklődő jelenik meg, és van esély a beruházás megvalósulására, közölte a PM sajtóosztálya.
A sukorói ingatlan ugyanakkor még nem szállt át a csereügyletben résztvevő magánszemélyre, a tulajdonos jelenleg a magyar állam, a tulajdonosi jogokat az MNV gyakorolja (a tulajdonjog földhivatali bejegyzése tavaly december óta fel van függesztve - írja az Index.hu

Szebb jövőben bíznak - az eurózónában

A Napi.hu a térség befektetőinek "hangulatváltásáról" ír. Elemzők véleménye szerint a következő hat hónapban javulás állhat be a gazdasági környezetben. Ezt jelzi a ZEW-index áprilisi mínusz 3,9 pontról 6 pontra emelkedése. A gazdaságkutató és az Erste közös felmérésének eredménye 2007 szeptembere óta most először zárult pozitív eredménnyel - hívta fel a figyelmet a Bloomberg.

A pénzügyi válság kitörése óta először fordult elő, hogy pozitív várakozásokkal tekintenek a szereplők a jövőbe - mutat rá a ZEW, összefüggésben a németországi felmérés eredményeivel, ahol májusban hároméves csúcsot ért el a hangulatindex. A térségben jelentős kitettségekkel rendelkező Ausztriában is optimistábbak lettek a kilátások, az index 6,6 ponttal 12,6 pontra emelkedett.

Míg a jelenlegi gazdasági körülményekre vonatkozó megítélés az eurózónában stabilizálódni látszik, a térségünkben tovább romlott. A KKE-i régióban 6,4 százalékos visszaesés után mínusz 60,4 ponton állt a mutató májusban; Ausztriában a visszaesés ennél jóval nagyobb mértékű, 21,8 pontos volt, így a mutató 48,9 pontra süllyedt.

Továbbra is a csehek a legoptimistábbak a térségben saját jövőjüket illetően; 18,6 pontos emelkedést követően 24,1 ponton állt májusban. A csehek egy negatív rekordot is magukénak tudhatnak a hónapban, hiszen náluk esett vissza legnagyobb mértékben a kurrens gazdasági helyzet megítélése - 32,1 ponttal mínusz 52,8 pontra. A cseh tőzsdét látják a legjobb befektetési potenciállal bíró  idézi az elemzéseket a Napi.hu.

Kik nem dolgoznak eleget Magyarországon?

Ezt a kérdést a Portfolio.hu teszi fel, ismertetve a Magyar Nemzeti Bank tanulmányát. Ez megállapítja: a foglalkoztatottak számaránya a lakosság mértékéhez képest Magyarországon alacsony. Az EU átlagához képest a lemaradást alapvetően négy csoport okozza, az alacsony végzettségűek, a nyugdíjkorhatárhoz közeliek, a fiatalok (pl. tanulók) és a szülőképes korú nők (kismama generáció). A három kategóriában is kimagaslóan a magyar munkavállalási hajlandóság a legkisebb a régióban, de az 50 év felettii körben is csak Lengyelország előzi meg kissé hazánkat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.