Zöld lett a pénztáros keze

Siófokon hatvanezer dollárt akart számlájára befizetni egy kínai vállalkozó. A pénzről kiderült, hogy hamis, és elkapták

Hozzávetőleg húszmillió forint értékben foglalt le a siófoki rendőrség hamis százdollárosokat. Egy kínai állampolgár kedden megpróbálta pénzbefizetéssel legalizálni a hamis bankók egy részét egy siófoki pénzintézetnél.

A siófoki üzlettel rendelkező, enyingi lakcímű kínai férfi kedden 60 ezer amerikai dollárt akart befizetni folyószámlájára, amikor a banki alkalmazottaknak feltűnt, hogy az első ránézésre eredetinek tűnő bankók méretbeli, színbeli és vízjegybeli eltéréseket mutatnak.

Gyanakvásra adott okot az is, hogy egymást követő sorszámuk volt a papírpénzeknek, ami nem jellemző a frissen nyomott pénzek egyidejű forgalomba hozatalakor sem. Ráadásul a a pénzszámláló kezét befogtál a hamis bankók. Ha sikerült a befizetés, a férfi legalizálhatta volna az egyébként különböző technológiával készült, hamis bankjegyeket - mondta a szóvivő.

A pénzhamisítás bűntette miatt eljárást indító siófoki rendőrség a kínai férfi kihallgatása után jutott el egy, vele Budapesten, a józsefvárosi piacon üzleti kapcsolatban lévő egyiptomi férfihoz, akinél házkutatás során további 500 darab hamis százdollárost találtak.

A Somogyban lefoglalt 1100 darab hamis százdolláros bankó rekordfogásnak számít, tavaly például egész évben kevesebb mint ötven hamis bankjegyet foglaltak le a megye rendőrei.

A két érintett férfi egyike büntetett előéletű. Jelenleg mindketten őrizetben várják a bíróság döntését arról, hogy a rendőrség indítványára előzetes letartóztatásba kerülnek-e.

Azt további nyomozásnak és vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy milyen technológiákkal készült és honnan ered a hamis pénz, továbbá kerülhetett-e más úton vagy más országba forgalomba belőle.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.