Fesztivál miatt potyognak a stresszes koalák

A Byron Bay Bluesfestet okolja egy kutató a fesztivál környékén található koalapopuláció fogyatkozása miatt. 

Stephen Phillips, a Biolink ökológiai szakértője a The Guardian ausztrál kiadásának beszélt arról, hogy a területen élő koalák csoportja korábban 20 egyedet számlált, azonban 2010, vagyis az első fesztivál óta egyik állat sincs már életben. A tudós a rendezvény okozta stresszt tartja felelősnek az állatok haláláért. 

Elmondása szerint a koalák, fajuktól szokatlan módon, megpróbáltak elvándorolni az eredeti élőhelyükről. Phillipset a fesztivál szervezői kérték meg, hogy tanulmányozza a rendezvény hatását a környező ökoszisztémára.

A hét, nyomkövető gallérral ellátott állat közül három, amely a fesztivál 525 méteres körzetében élt, elköltözött, ahogyan másik három is, amelyek távolabb laktak. Ez a koaláknál szokatlannak számít, mivel a táplálékukul szolgáló eukaliptusz csak nagyon kevés energiát ad. 

Bár a kutató nem tudja bizonyítani, hogy az elhullott állatok halálát mi okozta, szerinte a fesztivál miatti zaj és stressz volt végzetes az emlősökre.

A fesztivál szervezői tagadják, hogy a rendezvény ilyen drasztikus hatással lenne a környezetre. Ők a betegségekben és a vadkutyák támadásaiban látják a koalapopuláció csökkenésének okát. Velük ért egyet a University of Queensland kutatója, Dr Sean FitzGibbon is.

Peter Noble, a Byron Bay Bluesfest rendezője elmondta, hogy ő is elkötelezett a koalák ügye iránt, azonban hangsúlyozta, hogy nem ez az egyetlen zenei fesztivál Ausztráliában, azonban egyedül ők készítettek "gazdálkodási tervet" a koalákra. Ennek részeként fákat ültettek, és antibiotikumokkal látták el a beteg állatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.