Zárt tárgyalás a szemérem elleni erőszakkal vádolt mohácsi tanár ügyében

A mohácsi bíróságon megkezdődött a büntetőpere annak a rajztanárnak, akit az ügyészség azzal vádol, hogy tizenhat tanítványa ellen követett el szemérem elleni bűncselekményt. A bíró a gyermekkorú sértettek védelme érdekében zárt tárgyalást rendelt el.

Tavaly februárban a munkahelyén, a mohácsi Bordarics Téri Általános Iskolában vette őrizetbe a rendőrség B. Mihályt, az intézmény rajztanárát, a város megbecsült képzőművészét. A pedagógus ellen egyik tanítványának, egy 7 éves diáklánynak az anyja tett feljelentést. A kislánynak vizelési nehézségei voltak, aminek az őt meghallgató pszichológus szerint az volt az oka, hogy a tanár fogdosta és simogatta a lány intim testrészeit.

A nyomozók ezt követően több száz tanút hallgattak meg, s ez alapján az ügyészség 15 rendbeli szemérem elleni erőszak, valamint egy rendbeli megrontás bűntettével vádolja a 46 éves B. Mihályt. A sértettek mindegyike gyermekkorú lány, aki a tanár rajzszakkörébe járt, s a vádban szereplő bűncselekmények 2006 szeptembere és 2009 januárja között történtek.

A büntetőper kedden kezdődött el, s a bíró a - gyermekkorú sértettek védelmében - zárt tárgyalást rendelt el. A sértetteket - azért, hogy az eljárás ne okozzon számukra újabb traumát - a bíróság nem hallgatja ki, viszont a per során felolvassák a diákok nyomozóbíró előtt tett vallomását. A tárgyalás három napig tart, az elsőfokú ítélet - várhatóan - csütörtökön születik meg.

A B. Mihály ellen indított büntetőeljárás az első pillanattól megosztotta a mohácsiakat. Sokakat már korábban is zavart az, hogy a tanár túlságosan bizalmas viszonyt ápol a szakkörébe járó diáklányokkal. Ugyanakkor a pedagógus tanítványainak többsége szép emlékeket őriz B. Mihályról, s ők úgy vélik, hogy a tanár diáklányok iránt táplált feltűnő kedvessége nem tisztességtelen szándékból ered, s annak magyarázata a túlzott, már-már apai szeretet. Ezért a nyomozás elrendelése után pár nappal Mohács főterén mintegy százan demonstráltak a pedagógusért. Egyébként B. Mihályt a képzőművész szakma sikeres grafikusként tartja számon, a mesekönyv illusztrátorként is elismert férfi képei számos kiállításon arattak sikert Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában. Még sikeresebbnek ítéli a szakma B. Mihály oktató tevékenységét, a mohácsi pedagógus több tanítványa vált képzőművésszé, s jelenleg is három, volt növendéke jár a Képzőművészeti Egyetemre.

Az immár 11 hónapja előzetes letartóztatásban lévő B. Mihály - akit betegsége miatt a tököli rabkórházban tartanak fogva - tagadja a terhére rótt vádakat. Ha beigazolódik a férfi bűnössége, akkor 5-től 15 évig terjedő börtön fenyegeti őt.

 

B. Mihályt az ellene 15 rendbeli szemérem elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indított per tárgyalására vezetik a Mohácsi Városi Bíróságon
Mohács, 2010. január 19. B. Mihályt az ellene 15 rendbeli szemérem elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indított per tárgyalására vezetik a Mohácsi Városi Bíróságon. A vádirat szerint B. Mihály általános iskolai rajztanár az általa vezetett rajzszakkörben követte el a bűncselekményeket gyermekkorúak sérelmére. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.