'Zabálták' a románok a magyar kolbászt
Elözönlötték a román turisták a 14. alkalommal megrendezett békéscsabai kolbászfesztivált. A csabai kolbász mellett a nagylaki szalámi volt a "sztár".
A nemzetközi gasztronómiai seregszemlén a méltán híres csabai kolbász mellett kiemelt helyet kapott a nagylaki szalámi is. Becslések szerint tízezer román vesz részt a kolbász-ünnepen. Évente százezer turista érkezik erre az eseményre, a legtöbben azonban Romániából érdeklődnek - nyilatkozta az Adevarul napilapnak Hegely Sándor, az esemény főszervezője.
A legismertebb román termék a nagylaki szalámi, amelynek gyártója, Mircea Neamt szerint kiváló minőségű húsból készül, fokhagymával, saját termesztésű piros paprikával, köménnyel ízesítik, és legalább fél évig érlelik. Az sem mindegy, figyelmeztet Neamt, mivel füstölik: szilvafát és tölgyet használnak az eljáráshoz.
Békéscsaba, 2010. október 30.
Bőségtál a tizenötödik alkalommal megrendezett Csabai Kolbászfesztiválon, a városi sportcsarnokban és a mellette felállított rendezvénysátrakban. Idén közel 450 csapat nevezett be több mint tíz országból, hogy összemérjék kolbászkészítő tudásukat. A háromnapos rendezvényen a szárazkolbász mellett a savanyúságokat is zsűrizték.
MTI Fotó: Lehoczky Péter