X-Faktor: szigorú játékszabályok?

Komoly, erősen korlátozó szerződést íratnak alá az X-Faktorra jelentkező, több ezer reménybeli felfedezettel. Súlyos büntetést fizethet az is, aki be se kerül a műsorba – derítette ki a Blikk.

A bulvárlap birtokába jutott az a szerződés, melyet az IKO Műsorgyártó Kft. és az M-RTL Zrt. minden jelentkezővel aláírat még azelőtt, hogy a többezres válogatón a szerkesztők előtt először megmutathatják, mit tudnak.

A szerződés értelmében, amíg a casting tart, egyáltalán nem lehet más csatorna tehetségkutató műsorába jelentkezni, és ha a szereplő közreműködésével készült első hang-, kép-, illetve filmfelvétel adásba kerül, további hat hónapig nem vállalhat az M-Rtl-től független, bármely más csatornán olyan szereplést, mely tehetségkutatónak minősül. Illetve megteheti, ha előzetesen írásbeli engedélyt kér és kap.

Szerződésszegésért alkalmanként 250 ezer, személyenként összesen maximum másfél millió forint kártérítés illeti meg a műsorgyártót.

A Blikknek nyilatkozó egyik reménybeli felfedezett felháborítónak tartja, hogy ezt a szerződés azokkal is aláíratják, akiket talán be se hívnak, nem jutnak a mentorok elé és egyáltalán nem kerülnek adásba, hisz amíg a hosszas előválogatás tart, lemaradnak más lehetőségekről, például a TV2 most induló műsoráról, a Voice-ról. Erre egyébként az X-Faktor produkció körlevélben fel is hívta a figyelmünket – mesélte a neve elhallgatását kérő jelentkező, aki nagyon felháborodott a levél stílusán.

„A napokban több versenyző is jelezte, hogy megkeresték egy másik tehetségkutató műsor kapcsán egy másik televízió csatornától. Kérlek, ne feledkezz el róla, hogy már kötöttünk veled egy kizárólagos megállapodást, amelynek értelmében vállaltad, hogy részt veszel a műsorban, tehát mi számítunk rád! A szerződésed, amit aláírtál, az elkövetkező hat hónapra vonatkozik, és nem teszi lehetővé, hogy másik tehetségkutató műsorban részt vegyél!" – áll a levélben, amely azért fura – állítja a lap -, mert az említett szerződés csak a csatornánál lelhető fel, a jelentkezők nem kapnak példányt belőle.

Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója szerint semmi kivetnivaló nincs ebben.
– Ezek a játékszabályaink. A szabályok nyilvánvalóak és érthetőek, ha valaki így jelentkezik, annak örülünk, ha nem, akkor azt is elfogadjuk – mondta.

A lapnak nyilatkozó Kamarás Péter ügyvéd szerint jogilag rendben van az x-faktorosok szerződése, erkölcsileg azonban megkérdőjelezhető:

– Ebben az esetben a tévécsatorna kizárólagosságot kér. Ez azt jelenti, hogy a versenyen részt vevők nem szerepelhetnek más tehetségkutatóban. Ezzel az a céljuk, hogy a saját műsorukat reklámozzák, s a náluk fellépők az ő érdekeltségükhöz legyenek köthetőek. Jogilag nem kifogásolható a szerződés, ha a másik fél is aláírja és elfogadja azt. Erkölcsileg viszont vitatható, hogy már a többezres válogató előtt ilyen komoly szerződéseket kötnek velük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.