Winnendeni ámokfutó - ki tette fel az üzenetet az internetre?

Péntekre már bizonyossá vált, hogy a 17 éves német ámokfutó diák nem jelezte az interneten, hogy mire készül. A baden-württemberi rendőrség szóvivője cáfolta azt az előző napi értesülést, amely szerint a winnendeni merénylő előre jelezte volna tettének tervezett elkövetését.

A baden-württembergi belügyminiszter csütörtökön a nyilvánosság előtt, sajtóértekezleten számolt be arról: a 17 éves Tim Kretschmer komputerén egy állítólagos internetes csevegőszobában olyan üzenetet találtak, amellyel a merénylő világosan jelezte, hogy mire készül.

Golyóütötte lyukakat jelöl be egy rendőr a németországi Winnenden Albertville Reáliskolában történt véres ámokfutás után
Wendlingen, 2009. március 12.Golyóütötte lyukakat jelöl be egy rendőr az egyik helyszínen, egy wendlingeni autókereskedés kirakatüvegén 2009. március 12-én, miután az előző nap itt folytatódott a közeli Winnenden Albertville Reáliskolájában kezdődött

Az internetes üzenet a csütörtöki nap "szenzációja" volt, amely valósággal sokkolta Németországot, s amelyről a pénteki napilapok címoldalukon számoltak be.

Péntek reggelre azonban fordult a kocka, s a waiblingeni rendőrség egyik szóvivője mindent cáfolt, azt hangoztatva, hogy Tim Kretschmer számítógépén semmifajta ilyen internetes üzenetet nem találtak. A tartományi belügyminisztert és a helyi hatóságokat egyaránt rendkívül kínosan érintő ügy egyelőre még tisztázatlan, s nem tudni, hogy a merénylőnek tulajdonított üzenet hogyan kerülhetett az internetre.

A rendőrség szóvivője azt állította, hogy a tervezett vérfürdőt állítólag előre jelző üzenetet két diák is látta, egy bajorországi és egy közép-németországi. Az előbbi állítólag apját is tájékoztatta, de a jelzést nem vették komolyan. A szóvivő közölte: a rendőrség arra készül, hogy a nap folyamán mindkét diákot kihallgassa.

A szóvivő nem tudott választ adni arra, hogy az üzenet miként kerülhetett az internetre.

A tartományi belügyminiszter egy reggeli nyilatkozatában ugyancsak "mosakodásra" kényszerült. Azt állította, hogy "egy őrült egy hamis üzenetet tett fel a világhálóra." Heribert Rech szerint az valószínűleg "utólag" írták meg. A miniszter hangsúlyozta: előző napi sajtóértekezletén utalt arra, hogy csak "előzetes vizsgálati eredményeket" ismertetett.

A csütörtöki értesülések még arról szóltak, hogy a merénylő mintegy 7 órával tettének elkövetése előtt az interneten azt írta: elege van a kilátástalan életből. "Mindig ugyanaz történik velem, mindenki kinevet, senki nem ismeri el képességeimet". Nyomatékosította, hogy "mindezt komolyan gondolja, van fegyvere, s másnap korán reggel felkeresi régi iskoláját".

Az ügy nyomán Németországban ismét éleződött a vita az internet ellenőrzésének módozatairól. A legutóbbi kínos incidens ezt a vitát minden bizonnyal tovább erősíti majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.