West Balkán-tragédia: letöltendő szabadságvesztést kért az ügyész

Letöltendő fogházbüntetés kiszabását kérte vádbeszédében az ügyész a három halálos áldozatot követelő budapesti diszkótragédia miatt indított büntetőper szerdai tárgyalásán, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.


A Nyugati téri – azóta bezárt – West Balkán szórakozóhely egyik rendezvényén, amelyen mintegy háromezer fiatal volt jelen, 2011. január 15-én éjjel pánik tört ki, s a tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

Orbán Viktor miniszterelnök másnap utasította a belügyminisztert: tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, és folyamatosan tájékoztassa a lépésekről. A hatóságok átfogó ellenőrzéseket tartottak, és rövidesen jelentősen szigorodtak a szabályok, engedélyezési eljárások.

A rendőrség két hét alatt befejezte a nyomozást, meghallgatott több mint száz tanút, és bevont az eljárásba tucatnyi szakértőt. Nyolc gyanúsított esetében javasoltak vádemelést az ügyészségnek, amely végül négy ember – a West Balkán Vendéglátó Kft. egyik ügyvezetője, az intézményt bérbe adó Szalontai Győző, Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervező, a program biztonságáért felelős Hranek István – ellen emelt vádat, halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A vádbeli cselekmény a törvény szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Az ügyészség szerint a vádlottak a rendezvénnyel kapcsolatban rájuk vonatkozó szabályokat bérbeadóként, szervezőként, illetve a biztonsági szolgálat vezetőjeként hanyag módon megszegték, és ezzel idézték elő a tragédiát.

Szerdai perbeszédében az ügyész kiemelte: sem Szalontai, sem Kecskés és Csanádi nem volt tekintettel arra, hogy a mintegy 300 vendég biztonságos befogadására alkalmas szórakozóhelyen már az előzetes tervek szerint is legalább 1500-1800 fiatal lehetett egyszerre, ráadásul a tragédia estéjén több mint háromezren jutottak be oda. Hranek a 10 biztonsági őr vezetőjeként az utolsó ember lehetett volna, aki megakadályozhatta volna a tragédiát, ám nem volt ebben a helyzetben, rosszul mérte fel a kockázatokat, és arról sem gondoskodott, hogy folyamatosan informálódjon a benti állapotokról.

A vádhatóság képviselője hangsúlyozta: a szabályok megszegése miatti felelősségre vonás alól senkit nem mentesít az a körülmény, hogy nem ismerte megfelelően a rá, illetve a szakmájára vonatkozó előírásokat. Kifejtette: a West Balkán lépcsőjén feltorlódott tömegnek azután már esélye sem volt arra, hogy sérülés nélkül kijusson a csapdából, hiszen a helyszínen menekülési útvonalak sem voltak. A tragédia bekövetkezése nem írható a tumultusban késelésről terjedő rémhír nyomán kialakult pánik számlájára sem – tette hozzá.

Az ügyész a súlyosbító körülményeket sorolva elmondta: a vádlottak számos alapvető szabályt szegtek meg, és ez olyan súlyos tragédiához vezetett, amely jóval meghaladja a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés minősített esetének megállapításához szükséges mértéket, hiszen a törvény szerint már egyetlen halottat és kilenc sérültet, vagy két halottat eredményező gondatlanság esetén megállapítható a halálos tömegszerencsétlenség.

A vádlottak az eljárás során javarészt tagadták bűnösségüket. Az elsőrendű vádlott azt állította, ő csak bérbeadó, a két megvádolt szervező arról beszélt, hogy ők csak a zenei programokért, illetve a vendéglátóipari egységért, a kiszolgálásért feleltek, a biztonsági szolgálat vezetője pedig úgy ítélte meg, hogy őt a tragédia éjszakáján "kész tények elé állították". Ugyanakkor az ügyész vádbeszédében több példát is hozott arra, amikor álláspontja szerint a vádlottak nemcsak egymás felelősségéről, mulasztásáról, de a magukéról is árulkodó vallomásokat tettek.

A tárgyaláson, a perbeszédek előtt meghallgatott biztonsági szakértő számos szabályszegésről beszélt, és úgy vélte, ha egy tűzoltó jár a szórakozóhelyen, biztos nem tarthatták volna meg a rendezvényt. A szakértő azt mondta, ő nem ment volna bele abba a megállapodásba, amelyet a negyedrendű vádlott, a biztonsági emberek vezetője kötött.

A vádirat tartalmazza: Szalontai Győző kötött megállapodást Csanádi Józseffel és Kecskés Tamással a West Balkán Klubnak a január 15-ére tervezett zenés rendezvényre történő bérbeadásáról, illetve Hranek Istvánnal a rendezvény biztosításáról.

A perbeszédek előtt ismertették a negyedrendű vádlott írásbeli vallomását, amelyben az lényegében vádlott-társaira hárította a felelősséget. Ezt a másik három vádlott vitatta, és eredménytelen szembesítés is volt közöttük.

A büntetőperben a védőbeszédek a következő, csütörtöki tárgyaláson hangozhatnak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.