Fölöttünk a hamufelhő - meghosszabbították a légtérzárat

Hajnalra a Szombathely-Nyíregyháza vonalig jutott az izlandi vulkánkitörés miatt sodródó hamufelhő, amely mostanra már az egész országot lefedi - mondta Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa szombaton hajnali fél négykor.

Már az egész országot lefedi a hamufelhő, azonban annyira felhígult az állaga, hogy szinte láthatatlan - mondta Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa szombaton reggel.

Tájékoztatása szerint a legfrissebb adatok alapján várható, hogy szombat este, de legkésőbb vasárnap reggel elhagyja az országot a szennyezés. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy a légi közlekedést veszélyezteti - tette hozzá az OMSZ munkatársa.

Napnyugtakor különösen szép látványban lehet részük azoknak, akik az eget szemlélik. A már jelentősen felhígult vulkáni felhőtől vöröses színt kap az ég. Napközben - amennyiben más felhők nem lesznek az égen - olyan látványban lesz részük az eget vizsgálóknak, mintha fátyolfelhők lennének az égen.

A hamufelhő, amelynek a legutóbbi adatok szerint 58 százaléka kéndioxid, nagyon finom por szerkezetű. A legsűrűbb része jelenleg mintegy 8 kilométeres magasságban található. Haladási iránya továbbra is dél-délkeleti. Változatlanul arra lehet számítani, hogy a vasárnap megváltozó széljárás hatására hagyja majd el végleg az ország légterét - tette hozzá az OMSZ munkatársa.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a londoni központ legfrissebb tájékoztatása is megerősítette: az izlandi vulkán, bár alacsonyabb intenzitással, de továbbra is működik, és nem tudni, hogy a kitörés mikor ér véget.

A legújabb nagy-britanniai hírek szerint szombat délutánig meghosszabbították a brit légügyi hatóságok az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzárlatot Nagy-Britannia déli és nyugati országrészei felett, az északi térségekben péntek este megindulhatott a légi közlekedés. A brit országos légiirányítási szolgálat (NATS) pénteken késő este közölte: Angliában és Walesben a légtérzárlat helyi idő szerint "legalább" szombaton 13 óráig - közép-európai idő szerint 14 óráig - érvényben marad. Ez a második hosszabbítás néhány órán belül; az eredeti feltételes határidő először szombat hajnali 1 óra, majd reggel 7 óra volt.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa pénteken azt mondta: Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő, mivel a hamu a magasabb légrétegekben van, s várhatóan ott is marad. Kifejtette, hogy a Magyarország feletti rétegekben a hamu már csak apróbb szemcsékben, úgynevezett aeroszol jellegű halmazállapotban jelenik meg, így közvetlen egészségkárosító hatással nem kell számolni.

A hamufelhő miatt már csütörtökön fennakadások voltak a légi közlekedésben, pénteken pedig a felhő haladásának irányában sorban zárták le a légteret, szüntették be a légi forgalmat a kontinensen.

A magyar légteret pénteken 19 órától egy napra zárta le a Nemzeti Közlekedési Hatóság, Ferihegy nem indít és nem fogad repülőgépeket. A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy a magyarországi légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága vasárnap délig meghosszabbította.

Légtérzár Európa nagy részén

Az izlandi vulkán kitörése miatt kialakult hamufelhő már megbénította Európa jelentős részének légi közlekedését. Légtérzárat rendeltek el Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Dániában, Észtországban, Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Svájcban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában is.

 

Izlandi vulkánkitörés sodródó hamufelhője Budapest felett 2010. április 17-én hajnalban
Budapest, 2010. április 17. Napkelte Budapesten 2010. április 17-én. Hajnalban a Szombathely-Nyíregyháza vonalig jutott az izlandi vulkánkitörés miatt sodródó hamufelhő, amely éjfél körül érte el Magyarországot. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.