Víz alatti antarktiszi vulkánokat fedeztek fel brit kutatók

Korábban ismeretlen víz alatti vulkánokat fedeztek fel a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) szakemberei az Atlanti-óceánban, a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget között Dél-Sandwich-szigetek környékén.

A kutatók összesen 12 vulkánt fedeztek fel a tengerfelszín alatt, némelyek magassága eléri a 3 kilométert. Öt kilométer átmérőjű krátereket is találtak, amelyek a vulkánok "beomlása" során képződtek, valamint 7 aktív tűzhányót fedeztek fel - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.

A kutatás segít megérteni, mi történik, amikor kitörnek vagy beomlanak a víz alatti vulkánok, amelyek potenciális szökőárveszélyt jelentenek.

A víz alatti aktív tűzhányók ugyanakkor felmelegítik környezetükben az óceánt, kedvező létfeltételeket teremtve a tengeri élővilág számára.

"Nagyon sok mindent nem tudunk még a víz alatti vulkanikus tevékenységről, holott a jelek szerint folyamatosan kitörnek és +beomlanak+ a tengerfenéken működő tűzhányók. A jelenleg alkalmazott kutatási technológiák immár lehetőséget adnak arra, hogy darabonként összerakjuk bolygónk evolúciójának történetét, ugyanakkor bepillantást engednek abba is, hogy a természetben lejátszódó folyamatok milyen veszélyt jelenthetnek a Föld legsűrűbben lakott térségeiben élő emberek számára" - hangsúlyozta előadásában Phil Leat, a BAS kutatója az Edinburghban rendezett nemzetközi antarktiszi földtani szimpóziumon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.