Halott öccse arcát érinthette meg egy másik férfin

"Hű, ezzel az arccal nőttem fel!" – mondta Rebekah Aversano, amikor először találkozott Richard Norrisszal. A férfi arca egy fegyverbaleset miatt szinte teljesen szétroncsolódott, azonban a lány öccsének köszönhetően új esélyt kapott.

"Megérinthetlek?" – kérdezte a könnyeivel küszködve a nő a 60 perc Ausztrália című tévéshow felvételén. Ő és az öccse arcát viselő férfi életükben először találkoztak egymással.

Joshua Aversano három évvel ezelőtt vesztette életét egy autóbalesetben. A családja úgy döntött, a 21 éves fiú szerveit felajánlják, hogy életeket mentsenek. Így kapta meg az arcának egy részét a most 39 éves Richard Norris, aki 1997-ben súlyos fegyverbalesetet szenvedett, az arca szinte teljesen szétroncsolódott.

Az akkor 22 éves fiú nehezen viselte a megpróbáltatásokat, súlyos depresszióval küzdött és többször sodródott az öngyilkosság szélére. 15 évig remeteként élt, és torz arca miatt kerülte az embereket, ha közösségbe ment, akkor is maszkot húzott, hogy elrejtse sérüléseit.

Aztán 2012 márciusában Joshua Aversano megmentette az életét, tőle kapta az állát, a fogait, a nyelvét is. Az operációval Norris hatalmas kockázatot vállalt, az orvosok azt mondták, ötven százalék rá az esély, hogy belehal a műtétbe. A Marylandi Egyetem Orvosi Központjában elvégzett 36 órás beavatkozás végül sikerrel zárult, noha a felépülés hosszú és fájdalmas volt, és kilökődés is súlyosbította a helyzetet.

A műtétet végző orvos, Eduardo Rodriguez elmondta, hogy a férfi teste mindig is idegen tárgyként kezeli majd az új arcot, ezért élete végéig kilökődésgátlót kell szednie. E mellett nem ihat, nem dohányozhat és a napozást is kerülnie kell.

S noha Norris új arca nem százszázalékosan olyan, mint Joshuáé volt, az elhunyt fiú családja megdöbbent a hasonlóságon: "egyértelműen látom benne a fiamat" – mondta Joshua édesanyja, aki megjegyezte, örülnek, hogy segíthettek rajta. "Bár tragikus veszteség érte a családunkat, megkönnyebbülést okoz, hogy valakinek jobbá tehettük az életét" - idéz a nőt a Guardian.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.