Visszatért a Top Gear nélküli Top Gear

Visszatért vasárnap este az új, nemzetközi stábbal a BBC televízió legsikeresebb, világszerte vetített autós műsora, a Top Gear.
A program két új frontembere Chris Evans, a BBC veterán rádiós és televíziós műsorvezetője, és Matt LeBlanc, a hatalmas sikerű egykori amerikai tévés vígjátéksorozat, a Jóbarátok (Friends) egyik volt sztárja.

Evans, LeBlanc és az elmaradhatatlan, misztikus - legalábbis a nézők számára ismeretlen kilétű, mindig bukósisakot viselő - instruktor, a Stig mellett a stáb tagja az ír Eddie Jordan, aki korábban Forma 1-es csapatfőnök is volt, az utóbbi években pedig a BBC Forma 1-es versenykommentátoraként jelent meg rendre a képernyőn. Jordan csapatában annak idején olyan versenyzők is megfordultak, mint Michael Schumacher és Damon Hill.

A Top Gear stábjához szerződött a német Sabine Schmitz autóversenyző, aki másfél évtizede az első nő a műsorvezetői csapatban.

A Top Gear újonca Rory Reid is, aki korábban a CNET és a Sky csatornákon vezetett autós műsorokat; őt a tavalyi nyilvános szereplőválogatáson választották ki a producerek.

A csapat tagja Chris Harris, akinek eddig online csatornákon, például a YouTube-on voltak közkedvelt autós műsorai.

A vasárnap indult új Top Gear-évad epizódjait nyolc hónap alatt forgatták kilenc országban, és a stáb összesen 12 ezer kilométert vezetett.

Az első adás azonban Angliában indult: Evans és LeBlanc a brit autógyártás félmúltjának legalább annyira híres, mint amennyire hírhedt egykori termékével, a háromkerekű Reliant egy-egy Rialto modelljével hajtott Londonból Blackpoolba. Evans kocsija a brit lobogó, a Union Jack, LeBlanc Reliantje az amerikai csillagos-sávos zászló színeiben pompázott.

Sabine Schmitz és Chris Evans ezután egy nevadai repülőtéren szupergyors sportkocsikban vadászrepülőkkel kelt versenyre, a Top Gear saját versenypályáján, a Surrey megyei Dunsfold egykori katonai repülőterén pedig Jesse Eisenberg, a fiatal amerikai színész és a világszerte népszerű, szavait nem mindig megválogató - ezért műsoraival Nagy-Britanniában általában késő este képernyőre kerülő - tévés sztárséf, Gordon Ramsay mérte össze tudását. A viadalból Ramsay került ki győztesen gyorsabb köridővel.

A Top Gear világhírű előző műsorvezetőjét, Jeremy Clarksont - aki 2002 óta vezette és tette globális bombasikerré a könnyed hangvételű, pergő ritmusú autós műsort - tavaly menesztette a BBC, miután a műsorvezető egy elmérgesedett vita végén orrba vágta Oisin Tymon producert, aki kórházi ellátásra szorult. Clarkson állítólag azon dühödött fel, hogy egy hosszú forgatási nap után a stábot nem várta meleg étel a szállodában.

Clarkson nélkül nem vállalta a folytatást a Top Gear másik két volt frontembere, James May és Richard Hammond sem.

Az ügy Nagy-Britanniában és világszerte is komoly vihart kavart, mivel a műsort - a BBC saját statisztikái szerint - 214 országban, vagyis gyakorlatilag az egész világon sugározták, és hetente 350 millióan nézték. Forgalmazása a BBC-nek becslések szerint évi 50 millió font (több mint 20 milliárd forint) bevételt hozott.

Clarkson és két kollégája az Amazon cégcsoport online műsorszolgáltatójánál, az Amazon Prime-nál folytatja ősztől egy vadonatúj, Grand Tour címmel induló autós műsorral. A sorozat azért kapta ezt a címet, mert minden egyes epizódja más-más országból jelentkezik. Hírek szerint az Amazon 160 millió fontért (66 milliárd forintért) rendelt meg egyelőre három évadot Clarksonéktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.