Virágverseny Angyalföldön

Holnap délelőtt kezdődik a látványos Egynyári virágbemutató a XIII. kerületi Gyöngyösi sétányon. Az immár 9. alkalommal megrendezendő program látogatóit mintegy 25 ezer tőből álló virágrengeteg fogadja a folyamatosan megújuló sétányon.

Az Egynyári virágbemutató nevű rendezvényt a XIII. kerület önkormányzata, annak környezetgazdálkodási cége, valamint a Főkert Parkfenntartó Kft. szervezi idén is, ez sorrendben már a kilencedik ilyen alkalom lesz.

Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet az esztétikus közterületek megteremtésére. Idén csaknem 15 ezer tő muskátlit helyeztek ki a kerületben és mintegy 50 ezer tő egynyári virágot is kiültettek 14 helyszínen, így például a Béke téri, a József Attila téri, a Fiastyúk parki, valamint a Vizafogó lakótelepi virágágyásokban.

Idén is előnyben részesítették a magyar nemesítésű fajtákat. Nagyobb mennyiségben találhatók az ágyásokban a Begónia és a Bársonyvirág különböző változatai, melyek hosszú évtizedek óta elengedhetetlen és közkedvelt szereplői a virágágyi kiültetéseknek, szerte a világon. A Pistikék között újdonságként használt New Guinea fajtát, a kedvező tapasztalatok után, a szökőkút környezetében nagy kiterjedésben alkalmazták. Ezúttal is vannak újdonságok, ilyen a Díszcsalán Kong Mix hibrid és a harangvirágúak közé tartozó Isotoma tristar Deap Blue. A sétány másik különlegessége, hogy először található az ágyások között egy kizárólag Gazánia (záporvirág) fajtákat tartalmazó kiültetés.

Fontos szempont, hogy a kiválasztott növények a betegségekkel szemben ellenállóbbak legyenek, emellett folyamatosan díszítő elemei legyenek a parkoknak, lakótelepeknek. A csütörtök reggel, a Gyöngyösi sétányon kezdődő bemutatón a virágok fajtáit, különlegességeit Kanászné Szandy Éva kertészmérnök ismerteti, aki a séta alkalmával válaszol a látogatók kérdéseire.

Az Egynyári virágbemutató szakmai fórumként is szolgál, melyre nemcsak a kertészek képviselőit, hanem a kerület lakóit, közte a Lakossági Zöldterület Védnökségi pályázaton résztvevőket is meghívták. Ennek idén nagy jelentősége van, mivel a védnökségi pályázat résztvevői közül a három legszebb előkertet díjazzák is. Az egyes díjakat a szervezők felajánlásából adják át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.