Vilmos és Kate: szalonnás zsömle a palotában

A királyi esküvő átütő sikert aratott az alattvalók körében. Cambridge hercege és hercegnéje a Királyi Légierő walesi egységénél kezdi meg remények szerint csendes házaséletét és saját udvartartásuk kialakítását.

Óriási meglepetést okozott szombaton Vilmos és Catherine, amikor nászéjszakájukat követően a Clarence House-on keresztül kiadott nyilatkozatukban bejelentették, „úgy döntöttek, nem indulnak el azonnal nászútra, hanem egy magán jellegű hétvégét követően a herceg visszatér munkahelyére, ahol mentőhelikopter pilótaként dolgozik”.

Károly és Vilmos herceg londoni rezidenciájának szóvívője nyomatékosan kérte az újságírókat, hogy sem a rövid kikapcsolódáson, sem a külföldre tervezett kéthetes nászúton ne zavarják meg békéjüket, nyugalmukat. A nászéjszakát egyébként a Buckingham-palota általában államfőknek fenntartott ún. Belga lakosztályában töltötték, míg az udvari tudósítók arra tippeltek, hogy a fiatalokkal délben felszállt helikopter úticélja Balmoral, II. Erzsébet skóciai kastélya volt. A Clarence House szóvívője szerint az Anglesey-ba, Vilmos munkahelyére való visszatérés „módot ad arra, hogy feldolgozzák az esküvő tapasztalatait és a nászút előtt megnyugodjanak a kedélyek”.

A hétvégi lapok nagy terjedelemben számoltak be a Buckingham-palotában rendezett 650 fős kora délutáni fogadásról, majd a késő esti 300 fős vacsoráról, táncmulatságról. Vilmos, Károly, Harry és Mike Middleton beszéde egyaránt tréfás volt, felidézve az újdonsült házasok gyermekkorát és kora ifjúságát. Vilmos herceg „sziklájának” nevezte Kate-et, - többször is említve szépségét, - aki mindazt a normalitást és biztonságot nyújtani képes számára, amire mindig is vágyott.

Cambridge hercege és öccse, Harry, egyben tanúja és az esküvő ceremóniamestere is felidézte édesanyjuk, az 1997-ben autóbalesetben elhunyt Diana emlékét, aki nagyon büszke lett volna fia választottjára. A svájci származású mesterszakács, Anton Mosimann által kreált vacsorát követően a palota diszkóvá átalakított tróntermében hajnalig tartott a tánc. A palota kertjében reggel 3 órakor tartott tűzijáték előtt a „normalitás” jegyében szalonnás zsemlével pótolták az elvesztett kalóriákat.

A brit társadalom nagy elismeréssel fogadta a házasságkötést. A The Sunday Times-ban megjelent közvélemény-kutatás szerint a britek 73 százaléka gondolja, hogy Catherine hasznos tagja lesz a királyi családnak. 77 százalék bízik abban, hogy nem roppan össze az udvari élet nyomása alatt, 78 százalék pedig máris biztos benne: William és Kate be fogja árnyékolni a walesi hercegi párt.

A fiatalok várhatóan a Kensington-palotában, Vilmos gyermekkorának színhelyén rendezik be londoni fészküket. Ha a következő két évben mértékkel veszik is majd ki részüket a királyi kötelezettségek teljesítéséből, a hercegi pár nem bánná, ha Vilmos mostantól hivatalosan részesedne a kormány által az udvar fenntartására biztosított költségvetésből, hogy ne kelljen kizárólag apanázsára támaszkodnia.

Buli a nagy napon – A britek 73 százaléka szerint Kate hasznos tagja lesz a királyi családnak
Buli a nagy napon – A britek 73 százaléka szerint Kate hasznos tagja lesz a királyi családnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.