Villámcsapás, jég, kidőlt fák – és ma folytatódik

Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak és a felgyülemlő esővíz, de egy helyen villámcsapás miatt is riasztották a tűzoltókat az országon átvonuló vihar miatt – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedd reggel az MTI-nek.
Hajdu Márton hozzátette: hétfő estétől kedd hajnalig országszerte elszórtan érkeztek a hívások. Mostanáig harmincöt helyre riasztották a tűzoltókat, a legtöbb esetben kidőlt fa, leszakadt faág miatt.

Számos helyen okozott gondot a hirtelen lezúduló eső miatt felgyülemlő víz pincékben és házakban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több helyen a jégeső rongált meg háztetőket. Egy Hajdú-Bihar megyei településen, Szentpéterszegen villám csapott egy ház kéményébe, egy embert kórházba vittek a mentők – tette hozzá az OKF szóvivője.

Három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen több mint száz házat rongált meg a jég kedd hajnalban - közölte honlapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a magyar-román határ mellet fekvő Méhtelken, Rozsályon, valamint Zajtán teniszlabda méretű jég hullott. Rozsályon az elsődleges felmérés alapján 150-180 házat vert el, áttörte a cserepeket és betörte az ingatlanok tetőablakait is. A tűzoltók a polgármesterrel közösen mérik fel, hogy mely házaknál milyen beavatkozásra lesz szükség.

Zajtán hasonló gondokat okozott a jégeső, és Méhtelekről is érkezett sérült tetőszerkezetről, beázó házról szóló bejelentés - olvasható a www.szabolcs.katasztrofavedelem.hu oldalon.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint öt keleti megyében – Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg – továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben a heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt. Az érintett területeken a következő órákban is készülni kell olyan heves zivatarokra, amelyet viharos szél kísér, és nagy méretű jég is eshet. Emellett rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A meteorológiai szolgálat azt írta: délelőttig a zivatarokat felhőszakadás (akár 30-50 milliméternyi eső) kísérheti, heves zivatarok környezetében helyenként 90 kilométer/óra feletti széllökés és jégeső (kétcentisnél nagyobb jégdarabok hullhatnak) is előfordulhat.

Az előrejelzés szerint délután csökken a csapadék esélye, és egyre hosszabb időre süt ki a nap. Az ország középső és nyugati részén csak elvétve fordulhat elő záporeső. A legmagasabb hőmérséklet 24-30 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 16-24 fok közé hűl le a levegő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.