Világjárvány 41 év után

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azzal számol, hogy egy-két évig fog terjedni a világon az új influenza A(H1N1) vírusa.

Margaret Chan, a szervezet igazgatója közölte ezt a WHO genfi székhelyén tartott csütörtöki sajtóértekezletén, kevéssel azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát, és közölte, hogy a legmagasabb, hatos szintre emeli az új influenzával kapcsolatos készültség szintjét.

Chan elmondta: a szakemberek általános megítélése szerint mérsékelt a jelenlegi járvány, ezért a WHO ismét csak azt ajánlja, hogy az államok tartózkodjanak mindenféle utazási és áruszállítási korlátozás bevezetésétől. Aggasztja viszont az ENSZ szakosított szervét, hogy nem sikerült megállítani a vírus terjedését. Az új vírus ugyanis könnyen átterjed egyik emberről a másikra, és mint az influenzavírusok általában, "tele lehet meglepetésekkel".

A legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha kialakulna egy olyan mutációja, amelynek sokkal nagyobb lenne a kórokozó képessége, mint a jelenleginek, és télen sújtaná az északi félteke országait, éppúgy mint a hozzávetőleg 50 millió ember halálát okozó 1918-19-es spanyolnáthajárvány esetében történt - mondta a WHO vezető tisztségviselője. Hozzátette azonban, hogy az új vírus egyelőre meglehetősen stabil, nem mutatja mutáció jeleit.

Mint a továbbiakban kifejtette, az is aggasztja a WHO-t, hogy az új vírus aránytalanul nagy számban okozott súlyos megbetegedéseket a 30 és 50 év közöttiek korosztályában (csakúgy, mint hajdan a spanyolnátha). Chan már most figyelmeztette azokat az országokat, ahol tetőzött a mostani járvány, hogy készüljenek fel a fertőzések egy második hullámára. Az érintett országoknak fenn kell tartaniuk éberségük szintjét, a még nem érintetteknek pedig fel kell készülniük - hangsúlyozta.

Sürgette a laboratóriumokat, hogy gyorsan fogjanak hozzá az új vírus elleni vakcina előállításához, mihelyt befejezték az évszakhoz kötődő influenza oltóanyagának kifejlesztését. Hangsúlyozta: a különféle szabályozó, engedélyező hatóságoknak szorosan együtt kell működniük annak érdekében, hogy felgyorsítható legyen egy biztonságos új vakcina bejegyzése. Megítélése szerint nem várható, hogy szeptember előtt elérhető lesz az új vakcina.

A WHO internetes portálján csütörtökön közzétett legújabb mérleg szerint az A(H1N1) influenzavírus 28774 embert fertőzött meg eddig 74 országban, és 144 beteg halálát okozta. Az utóbbi másfél napon feljegyzett új esetek többsége mexikói (524 új páciens). Két új halálesetet is regisztráltak ebben az amerikai országban. Számos új megbetegedést könyveltek el Nagy-Britanniában (156), Ausztráliában (83), Kínában (32), Spanyolországban (26) és a Fülöp-szigeteken (23) is.

Tartós növekedést mutat

A csütörtökön bejelentett döntés azt a tényt tükrözi a WHO egy közleménye szerint, hogy földrajzilag széles területen elterjedt a betegség, de nem szükségképpen jelzi a kór fertőzőképességének mértékét. A WHO alapszabálya meghatározza, mikor lehet a legmagasabb, hatos szintre emelni egy járvány veszélyességi besorolását. Akkor kerülhet sor ilyen lépésre, ha egy betegség emberről emberre való terjedésének mértéke tartós növekedést mutat az összlakosság körében több WHO-régióban. (Összesen hat WHO-régió létezik: Afrika, Amerika, a Földközi-tenger keleti medencéjének térsége, Európa Oroszországgal és Közép-Ázsiával, Délkelet-Ázsia, illetve a Csendes-óceán nyugati medencéjének térsége Ausztráliával.)

Magunknak kell felmérnünk

A hatos fokozat kihirdetése még nem jelenti okvetlenül azt, hogy a betegség minden országban előfordul. Az Egészségügyi Világszervezet e lépése után is minden államnak magának kell felmérnie és besorolnia érintettségének mértékét. Ezért például Németországban, ahol már korábban nemzeti akcióterv készült a H1N1-járvány elleni küzdelemre, egyelőre semmi sem változik gyakorlatilag a WHO döntése nyomán.

Egy egyiptomi diplomata szerint az volt a Chan vezetésével tartott értekezlet fő megállapítása, hogy nincs egyetlen recept a járvány elleni küzdelemre, hiszen a különböző országoknak különféle a helyzetük.

Negyvenegy éve nem volt példa globális influenzajárványra.

Székely Tamás: nincs szükség új intézkedésre

Egyelőre nem szükséges újabb intézkedés bevezetése Magyarországon amiatt, hogy a WHO világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön. A WHO és Európai Járványmegelőzési és Ellenőrzési Központ ajánlásai alapján elkészítették, és aktualizálták a magyarországi pandémiás tervet - mondta Székely. Az egészségügyi miniszter kijelentette: a szükséges intézkedések végrehajtása már folyamatban vannak, tehát "semmiféle újabb intézkedésre jelen pillanatban nincsen szükség".

Székely Tamás szólt arról is: a WHO azt ajánlja minden országnak, hogy folyamatosan kövesse nyomon az influenzás megbetegedéseket, tartsák fenn az influenzafigyelő tevékenységet, valamint vizsgálják felül a pandémiás terveket. Ez Magyarországon mind megtörtént - tette hozzá.

Székely Tamás hangsúlyozta, nem kell lezárni a határokat, nem kell korlátozni az utasforgalmat. Elmondta azt is, hogy a Ferihegyi repülőtéren kedden leszerelt hőkamerákat nem kell visszahelyezni. Amíg szórványos esetek voltak a világban, addig indokolt volt a fenntartásuk. Ma már azonban ez nem indokolt, többi között azért, mert kiderült, hogy ezekkel az eszközökkel nem lehet távol tartani az országtól ezt a betegséget - mutatott rá Székely Tamás.

Nálunk nincs közvetlen járványveszély

Az Egészségügyi Minisztérium csütörtöki közleményében tudatta: Magyarországon továbbra sincs közvetlen járványveszély. Influenza A(H1N1) - megbetegedést eddig négy esetben igazolt az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központjának felső légúti víruslaboratóriuma.

A legfontosabb teendő a továbbiakban is az, hogy amennyiben valakinek magas a láz, köhög, fáj a torka, a feje, rázza a hideg, hányingere van, illetve a fáradtság tüneteit észleli magán, maradjon otthon és vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönt a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról. Fokozottan ajánlott az általános higiénés szabályok betartása és betartatása - a gyakori melegvizes, szappanos kézmosás, eldobható zsebkendőbe köhögés, tüsszögés, a gyakori szellőztetés - írták.

A düsseldorfi japán iskola személyzete egészségügyi maszkot visel a H1N1 vírus elleni elővigyázatosságként 2009. június 11-én
A düsseldorfi japán iskola személyzete egészségügyi maszkot visel a H1N1 vírus elleni elővigyázatosságként 2009. június 11-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.