Világcsoda: panda hármasikrek születtek Kantonban

Kínában és egyben az egész világon első ízben született élve egy panda anyától három kis bocs.
A bocsok és az anyjuk is jól van
A bocsok és az anyjuk is jól van
China Daily / Reuters

A Juxiao nevű, azaz "krizanténum mosolyú" panda mama a kantoni (kuangcsói) Chimelong Safari Parkban hozta világra még július 29-én az újszülötteket, a hírt azonban csak most kedden jelentették be hivatalosan, mert az ápolók megvárták, valóban életben marad-e mindhárom kis bocs. 

A mama a szülésben úgy kifáradt, hogy napokig nem tudott törődni a kicsinyekkel, amelyeket ezért inkubátorban tartottak. A panda hármast "csodának" nevezte a South China Morning Post, tekintettel a nagy becsben tartott állatok híresen alacsony reprodukciós rátájára – jelentette az AFP.

A szafari park közlése szerint Juxiao immár visszanyerte erejét, a kicsikkel van újra, miközben az állatkert dolgozói, orvosok a nap 24 órájában felügyelik őket és segítenek az etetésükben.

A mama a szülésben úgy kifáradt, hogy napokig nem tudott törődni a kicsinyekkel, amelyeket ezért inkubátorban tartottak
A mama a szülésben úgy kifáradt, hogy napokig nem tudott törődni a kicsinyekkel, amelyeket ezért inkubátorban tartottak
Alex Lee / Reuters

A szecsuáni nemzeti rezervátum egyik, Zhaoként bemutatkozó illetékese megerősítette, hogy ez az első ismert eset, amikor három pandabocs élve születik, ám még nem lehet hivatalosan kimondani a csodát, mert ahhoz legalább a hat hónapos kort el kell érniük. Igen magas ugyanis a korai elhalálozás a pandák esetében. Mindenesetre először fordult elő, hogy három bocs életben maradt immár két hétig. Az állatkert közlése szerint jelenleg a pandamama és a három kicsi is jó állapotban van.

A Kína hegyes, dél-nyugati körzetében lévő nemzeti parkokban, tehát "vadon" jelenleg mintegy 1600 panda él.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.