Viharok: számos térségben riasztás van érvényben

Heves zivatarokra, néhol jégesőre is számítani kell pénteken, Pest és Bács-Kiskun megye néhány térségére már másodfokú, míg több más, elsősorban keleti megyére elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat; az egész Balatonnál másodfokú viharjelzés van érvényben.

Az említett területeken már 1-3 órán belül kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket felhőszakadás, jégeső - akár 2-5 centiméternél nagyobb jégdarabokkal -, illetve óránkénti 90 kilométeres erősségű széllökések kísérhetnek.

Tűzoltók dolgoznak a főváros a XIX. kerületében, ahol villámcsapás miatt kigyulladt egy családi ház
Budapest, 2012. június 22. Tűzoltók dolgoznak a főváros a XIX. kerületében, a Hunyadi János utcában, ahol kigyulladt egy családi ház. A 200 négyzetméteres családi ház tetején felcsapó lángokat egy munkába igyekvő tűzoltó vette észre, és riadóztatta kollégáit. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Ilyen viharokra az ország nagy részén számítani lehet még a nap folyamán. Emiatt a péntek éjfélig érvényes veszélyjelző előrejelzés szerint tíz megyében - Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest -, valamint a főváros területén másodfokú, míg Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mindeközben a hőség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyére kiadott harmadfokú figyelmeztetést másodfokúra mérsékelték, vagyis a napi középhőmérséklet ezeken a területeken tartósan már nem 27 Celsius-fok, hanem 25 fok felett alakul majd.

Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket.

Humánmeteorológia

Pénteken gyenge hidegfronti hatásra számíthatunk, a nyugati megyékben már felfrissül a levegő, ugyanakkor keleten, délkeleten még meglehetősen meleg és fülledt lesz a levegő, ami jelentősen ronthatja a komfortérzetet - írja előrejelzésében az idokep.hu.

A hidegfrontra érzékenyeknél fejfájás, migrén, görcsös fájdalmak és hasi panaszok jelentkezhetnek, illetve megnőhet a koraszülések száma. Zivatarok idején felerősödhetnek az asztmás rohamok.

A Dunántúlon és a középső tájakon az élénk, gyakran erős szél ingerlékenységet is kiválthat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.