Portugáliától Belgiumig pusztított a Xynthia

A Xynthia névre keresztelt szélviharnak Nyugat-Európában legalább 51 halálos áldozata van, Franciaországban 45-en haltak meg. A francia miniszterelnök nemzeti katasztrófának nyilvánította a természeti csapást.

Nyugat-Európában legalább 51 ember halálát okozta a hétvégi szélvihar, amely egyedül Franciaországban 45 életet oltott ki, és egymillió háztartást fosztott meg az áramtól - közölték vasárnap délután az érintett fővárosokban.

A nyugat-franciaországi Les Sables d'Olonne sétányán a járdát is felbontotta a szélvihar
People look on at the damage caused to the boardwalk on the seafront at Les Sables d'Olonne, in western France following a major storm which caused flooding and destruction throughout much of France early February 28, 2010. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: ENVIRONMENT)

A "Xynthia" szombaton elsőként az Ibériai-félszigetre csapott le az Atlanti-óceán felől, és Portugáliában egy, Spanyolországban három ember halálát okozta. Franciaországot néhol óránként 130-150 kilométeres széllökésekkel érte el. Ez a leghevesebb vihar, amely 1999 óta lesújtott az országra, amikor 88 halálos áldozat volt. A mentőalakulatok körülbelül hetven embert mentettek ki a nyugati Vendée megyében támadt áradásokból, de 29 holttestet is találtak, és attól tartanak, hogy még újabb áldozatokra bukkannak. Az áramkimaradásokat Bretagne, Limousin, Centre és Auverge egyes részeiről jelentette az állami elektromos művek.

Az Air France légitársaság vasárnap reggel törölte hetven légi járatát (a mintegy 700-ból), amelyek a párizsi Roissy repülőtérről indultak vagy oda érkeztek volna. A társaság azt javasolja az utasoknak, hogy az interneten ellenőrizzék, indul-e a gépük, mielőtt kimennének a reptérre. Jelentős áradások voltak a középnyugati Charente-Maritime-ban és Aytréban, ahol a lakók a háztetőkre menekültek, valamint La Rochelle-ben.

Francois Fillon fancia miniszterelnök nemzeti katasztrófának nevezte a természeti csapást, írja a BBC. A vihar után most az árvízvédelem és a fedél nélkül maradt emberek ellátása a fő feladat.

A francia államvasutak mintegy tucatnyi, Párizst a délnyugati országrésszel és Spanyolországgal összekötő járatot törölt. Délnyugaton, főként Landes-ban és a Pireneusok atlanti vidékén közel 1200 kamion rekedt meg az utakon, mert a spanyol határt lezárták a közlekedés elől a vihar miatt.

A vihar miatt vasárnap Frankfurtnál megbénult a forgalom a legfontosabb német főútvonalon, az A3-ason, és a város főpályaudvarát is le kellett zárni az orkán elvonultáig. Az úton és a síneken is törmelék akadályozza a haladást. A vonatforgalom Észak-Rajna-Vesztfália egész területén megszakadt. Fennakadások vannak a frankfurti nemzetközi repülőtér - ez Európa legnagyobb terminálja - forgalmában is. Németországban két embert ütöttek agyon a kidőlő fák.

Az ítéletidő a Benelux-államokat és Skandináviát is tombolt, a széllökések ereje itt is elérte a 110 kilométert óránként. Belgiumban egy ember halt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.