Vigyázat, veszélyes vegyületek a háztartásokban!

Egészségügyi problémák sorát, így rákot, csökkent termékenységet, elhízást okozhatnak egyes vegyületek, amelyek számos gyakran használt háztartási vegyszerben, kozmetikumban és gyógyszerben megtalálhatók.

Az emberi hormonrendszerre nézve káros anyagok, az úgynevezett EDC-k óvatosabb alkalmazására szólít fel a tanulmány, amely hozzáteszi, hogy erős bizonyítékok vannak ezek ártalmasságára. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) egyelőre nem tiltja meg ezeknek az anyagoknak az alkalmazását, de figyelmeztet óvatos használatukra.

Öt anyagcsoportot nevez meg az ügynökség, ezek között vannak a ftalátok, a biszfenol-A és más poliklórozott bifenilek, a parabének és bizonyos fogamzásgátló szerekben használt vegyületek. Álláspontjuk szerint az endokrin rendszert romboló kémiai anyagok "hozzájárulhatnak a rákos esetek számának növekedéséhez, a diabétesz és az elhízás terjedéséhez, a csökkenő termékenységhez és az idegrendszeri fejlődési problémák számának emelkedéséhez".

A szóban forgó anyagok megtalálhatók - egyebek közt - rovarirtó szerekben, műanyagokban, napvédő szerekben, az igazi problémát együttes hatásuk okozhatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.