Videóra vette, ahogy elcsapta a 133-as busz

Videóra vette egy biciklis Budapesten, ahogy a Thököly úton elüti a 133-as busz. A baleset egy olyan szakaszon történt, ahol a biciklis út a buszsávban van.

"Ezúttal elkaptak. Amire nem számítottam, az a fájdalom" – írja a balesetet szenvedett férfi a YouTube-ra feltöltött videónál.

A kerékpáros nekicsapódott a korlátnak, hét bordája eltörött, azok átszúrták a tüdejét. Légmell alakult ki és a tüdő egy része is levált. A férfi öt napot töltött az intenzíven, majd további három hetet kórházban. Még egy hónap, mire újra munkaképes lesz, de az orvosai szerint teljesen fel fog épülni.

Ahogy a videóban is látható, a kerékpáros szabályosan közlekedett, a buszsofőr viszont tovább hajtott.

A BKV ma kiadott közleményében azt írja, a sofőrnek egy utas jelezte a balesetet, ő ugyanis nem vette észre, mi történt. A buszvezető a következő megállónál félreállt, és szabályszerűen intézkedést kért, rendőrt, helyszínelőt hívott.

Mint az Index megtudta az esetet mindaddig csak egy sima kerékpáros-balesetként kezelték a BKV-nál, amíg a videó nyilvánosságra nem került. Mai közleményében a cég azt írja, munkáltatói eljárást indítotak a buszsofőr ellen és a BKK és a BKV vezetőinek döntése értelmében a járművezető a budapesti közösségi közlekedési járatokon nem vezethet többé. Munkaviszonyát illetően azonban csak a teljes körű vizsgálat lezárása után születhet végleges döntés.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója az Indexnek elmondta, hogy szerinte a baleset ellenére sincs probléma a buszsávval közös kerékpársáv forgalmi megoldással. Sok helyen van ilyen Budapesten, és a nyugat-európai nagyvárosokban is. Ha minimálisan be van tartva az együttélés szabályrendszere, akkor nem lehet gond. Nem veszélyesebb, mint bármilyen hasonló forgalmi helyzet, ahol egymásra oda kell figyelni a közlekedőknek.

A fájdalomtól üvöltő kerékpároson járókelők segítettek, ők hívtak hozzá mentőt is. A férfi július 24-én töltötte fel a videót, de ma már frissítette az alatta olvasható szöveget azzal, hogy a sofőr megvan, de a nevét nem fogja nyilvánosságra hozni. Kijelenti, hogy a videó feltöltése nyomán történt "hajtóvadászathoz" semmi köze, azt a média generálta, a rendőrség pedig közben teszi a dolgát.

A buszsofőrre egyébként nem haragszik, mert mint írja: "ugyanazt tette, mint annyi más társa buszon, személyautón stb. csak most az 5 centi nem kívül volt, hanem belül. Nagyon kemény munkájuk van, ki vannak zsigerelve, fáradtak, idegesek, az igazság az, hogy nem számítanak ránk, biciklistákra."

A kerékpáros csatornáján több biciklis akció videó is található, ez magyarázza, hogy miért volt rajta kamera, amikor az eset történt.

A rendőrség cserbenhagyásos gázolás miatt eljárást folytat a 133-as busz sofőrje ellen. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.