„Vetélkedés folyik, kinek a valakije lehet öngyilkos merénylő”

Végh József kriminálpszichológus szerint Magyarországon már módosítani kellett a túsztárgyalók oktatásán, mert a Közel-Keletről érkezett bűnözőkkel az életükről nem lehet egyezkedni, csak a halálukról – hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
A szakember szerint az ilyen emberek körében "dicsőség öngyilkos terroristának lenni", és "vetélkedés folyik, kinek a valakije lehet öngyilkos merénylő".

Ezeknek az embereknek nem az élet, hanem a halál számít - fogalmazott Végh József.

A kriminálpszichológust azzal kapcsolatban kérdezték meg, hogy a magyar hatóságok Röszkénél olyan, a migránsok által elhagyott mobiltelefonokat találtak, amelyeken agresszív, megrázó videojelenetek is voltak.

Az egyik bemutatott felvételen egy fiatal férfi puskával rálő a társára, aki összeesik, majd később kamerára veszik a vérző sebet is. Egy másik felvételen két fiatal megállás nélkül pofozza egymást, míg mellettük egy férfi pisztollyal arra buzdítja őket, erősebben üssenek.
A kriminálpszichológus szerint ezekkel a gyakorlatokkal edzik egymást, hogy jobban viseljék a fizikai és lelki fájdalmat, és egy esetleges kihallgatásnál ne törjenek meg.

Végh József szerint ezek az emberek a konfliktuskezelésnek az agresszív módját tanulták és tapasztalták meg otthon és abban az országban, ahonnan érkeztek.

"Nekik, ha gyorsan kell megoldani egy konfliktust, marad az, hogy kinyírlak" - tette hozzá.

A műsorban elhangzott: a migránsok közül többen halállal fenyegettek meg újságírókat konfliktushelyzetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.