Vesztegetéssel gyanúsítanak hatvan embert a tolnai jogosítvány-botrányban

Vádemelési javaslattal zárta le a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) annak a két autósiskolának az ügyében folytatott nyomozást, amelyek pénzért árultak jogosítványt a tanuló vezetőknek.

A rendőrség hatvan embert, köztük a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) két köztisztviselőjét, az autósiskolák vezetőit, egy oktatóját és az iskolák tanulóit gyanúsítja vesztegetéssel. Az iratokat a TMRFK a Baranya Megyei Főügyészségnek továbbította, miután a Tolna megyei ügyészség elfogultságot jelentett be.

A nyomozás adatai szerint egy bátaszéki és egy tolnai székhelyű autósiskola 2005 és 2008 között a Dunántúl több megyéjéből érkező tanulóktól kért pénzt azért, hogy a jogosítványhoz szükséges vizsgákon a vizsgáztató segítséget nyújtson.

A pénzből az NKH egy vizsgáztatóját és egy ügyintézőjét vesztegették meg. Az elméleti vizsgán a vizsgáztató 30 ezer forintért adta meg a tanuló helyett a választ. A járműkezelési, rutin, biztonsági és üzemeltetési vizsgán tanúsított elnéző magatartás ötezer forintba került, a "biztos" forgalmi vizsgáért pedig tízezer forintot kapott a vizsgáztató. Az NKH ügyintézője esetenként ötezer forintért állított ki fiktív igazolást az elsősegélynyújtásból tett vizsgáról.

Az egy évig tartott nyomozás során több mint száz tanút hallgattak ki, és összesen 85 rendbeli vesztegetés megalapozott gyanúja merült fel. Azok a tanulók, akik önként feltárták a vesztegetést, büntetlenséget élveznek.
A törvény a hivatalos személynek minősülő vizsgáztatót és ügyintézőt, valamint az autósiskolák vezetőit és oktatóját 5-től 10, a vesztegető tanulókat 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.