Veszettróka-riadó

Azonnal értesítse az állategészségügyi hatóságot, aki szokatlanul viselkedő állatot, vagy elgázolt, elpusztult rókát lát. A napokban ugyanis Szerencsen egy olyan róka tetemére találtak, amelyiknek a szervezetéből a veszettség egy „behurcolt" vírusát mutatták ki.

A szomszédos országok közül Ukrajnában és Románia teljes területén van jelen a betegség, amely Ukrajnában az elmúlt években - több száz házi- és vadon élő állat elpusztulása mellett - emberi haláleseteket is okozott - áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)közleményében.A hivatal tájékoztatása szerint a Szerencs Ond városrészében talált rókatetemben kimutatott vírus a 2013-2014-es hazai járványkitöréstől genetikailag távolabb áll, ez pedig azt jelenti, hogy "vírusbehurcolás" történt.

Mint arra felhívták a figyelmet, a riadót komolyan kell venni, a veszettség ugyanis az egyik legveszélyesebb, állatról emberre terjedő betegség, amely mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, az egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás - írták.

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezekből Magyarországon mintegy 70 ezer él.
Magyarországon a rókák veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Hozzátették azt is, hogy a megelőzésben kiemelt szerepe van a kutyák veszettség elleni, évenkénti kötelező védőoltásának is.

Az őrkutyák által megfojtott rókában múlt szombaton a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága a veszettség vírusát mutatta ki, ezért kérik, hogy fokozottan figyeljen mindenki, és azonnal jelentse a szokatlanul viselkedő állatot, sőt, az esetleges rókatetem lelőhelyét is, és ne nyúljon a tetemhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.