Vészesen fogynak a grönlandi gleccserek

A Grönland délkeleti részén lévő Mittivakkat gleccser, a sziget eddig legintenzívebben megfigyelt jéggel borított felülete 2010-ről 2011-re 2,45 métert veszített vastagságából - derítették ki brit kutatók.

Ez 29 centiméterrel több, mint az eddigi, tavaly mért rekord - közölték a Sheffieldi Egyetem kutatói a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at). Az elmúlt 16 év átlaga alig egy méter volt. A gleccser hosszát az idei fogyatkozás 22 méterrel csökkentette, és bár ez tíz méterrel kevesebb, mint az előző évi, az irányzat egyértelmű: a feljegyzések 1931-es megkezdése óta összesen 1,3 kilométert vonult vissza a jégnyelv.

Vészesen fogynak a grönlandi gleccserek
Icebergs are reflected in the waters of Eriks Fjord near the town of Narsarsuaq in southern Greenland July 26, 2009. REUTERS/Bob Strong (GREENLAND ENVIRONMENT TRAVEL)

A kutatók a Mittivakkat gleccser zsugorodását az emelkedő hőmérsékletre és a hómennyiség csökkenésére vezetik vissza. Azt feltételezik, hogy a tendencia Grönland többi gleccserénél is hasonló - azoknál, amelyeket szintén megfigyelnek, ez be is igazolódott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.