Veszélyhelyzetet jelent az ukrajnai járvány Magyarországon

Egy nagyon rapid lefolyású, nagyon virulens járvány van Ukrajnában, az pedig nem várható, hogy megáll a határon - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter vasárnap este.

Magyarországon még nincs járvány, azonban az ukrajnai járvány veszélyhelyzetet jelent - mondta az egészségügyi miniszter vasárnap este az MTV A szólás szabadsága című műsorban.

"Ukrajnában egy nagyon rapid lefolyású, nagyon virulens járvány van, ami annyit jelent, hogy egyik napról a másikra megtöbbszöröződött a betegek száma, ez mindenképpen egy veszélyhelyzetet jelent Magyarországra, hiszen az nem várható, hogy a vírus megáll a határon" - fogalmazott Székely Tamás. Kifejtette: a szakemberek eddig azt feltételezték, hogy a járvány nyugatról és délről fog begyűrűzni.

Magyarországon járvány nincs - hangsúlyozta a miniszter, az adatok szerint a 43. héten nagyjából 14.600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, kevesebben mint egy héttel korábban. (Járványról akkor lehet beszélni, ha egy hét alatt az orvoshoz fordulók száma meghaladja a húszezret.)

Székely Tamás közölte: várhatóan a jövő hét közepére kiderül, hogy a 3 év alatti gyermekek számára megfelelő-e az új vírus ellen részükre kifejlesztett magyar oltóanyag. A gyártó már beadta az Országos Gyógyszerészeti Intézethez a forgalomba hoztalhoz szükséges dokumentumokat - tette hozzá az egészségügyi miniszter.

Ukrajnában a megbetegedések száma megközelíti a kétszázezret, a halálos áldozatoké a hatvanat. Ugyanakkor csak az esetek elenyésző részében - alig egytucatnyi betegnél - mutatták ki az A(H1N1) vírust, a többi eset 'egyszerű' influenzavírus volt. Ukrajnában október 30-án jelentették be, hogy kitört az A(H1N1) járvány.

Magyarországon még kevesen adatták be maguknak az új influenzavírus elleni védőoltást Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint. Ukrajnában viszont éppen a vakcina és a gyógyszerek hiánya okoz gondot, ezért a magyar igények kielégítését követően a tiszti főorvos szerint Magyarország szívesen segítene Ukrajnának is. Magyarország már felajánlotta, hogy megszervezi a magyar határszakaszon dolgozó ukrán határőrök és vámosok védőoltását.

A Magyar Vöröskereszt is felajánlotta segítségét: rendkívüli gyűjtő- és oltóakciót indít Ukrajna megsegítésére az új influenzavírus elleni küzdelemben. Az akcióval elsősorban a kárpátaljai, zömmel magyarlakta területek gyógyszerekkel, szájmaszkokkal, és más egészségügyi szerekkel való ellátását szeretnék segíteni. Adományként így lázcsillapítókat, antibiotikumokat, maszkokat, bármilyen influenza ellenes gyógyszereket és vitaminokat várnak a lakosságtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.