A Paloma hurrikán gyengült, de félmillió kubait kitelepítettek

Legyengült a Paloma hurrikán mire elérte Kubát. A szélvihar most már lassabb, Kubában korábban készültséget rendeltek el a hurrikán miatt.

Elérte Kuba délkeleti partvidékét helyi idő szerint szombat este a Paloma hurrikán, de már korántsem olyan pusztító erejű, mint érkezése előtt volt.

A szigetország meteorológiai intézetének a jelentése szerint a Palomát az 5 fokozatú Saffir-Simpson skálán 2-esre minősítették vissza. Néhány órával korábban, amikor még a Kajmán-szigeteken tombolt, 4-es fokozatú volt, a szélsebesség elérte az óránkénti 185 kilométert. Később már csak óránként 175 kilométerrel száguldott, és így 3-as erősségűvé vált.

A kubai hatóságok korábban készültséget rendeltek el a szigetország középső és keleti térségeiben. Kubában idén már 5 milliárd dolláros kárt okozott két korábbi szélvihar. A Katrina hurrikán is 3-as erősségű volt, amikor 2005-ben lecsapott az egyesült államokbeli New Orleansra.

Félmillió kubait kitelepítettek

Mintegy félmillió lakost kellett kitelepíteni Kubában a Paloma hurrikán miatt, amely helyi idő szerint szombat késő este érte el a karibi szigetországot. A trópusi vihar általi pusztításról egyelőre kevés jelentés érkezett.

A szárazföld fölé érő, és emiatt a ötfokozatú Saffir-Simpson-skála szerint 2-es fokozatúvá gyengülő trópusi vihar kidöntött fákat, leszakított villamos vezetékeket, ledöntött egy távközlési tornyot. A hat méter magasságúra nőtt tengeri hullámok 700 méteres szélességben árasztották el a partot Camagüey tartományban. Az állami televízió beszámolt arról, hogy jelentős területen van áramszünet. A kitelepítésekre Camagüey és Las Tunas tartományban kényszerültek a hatóságok.

A vihar vasárnap hajnalban (közép-európai idő szerint 7 órakor) óránként maximum 160 kilométeres erősségű szeleket szállított, és északkeleti irányban - a sziget hosszára merőlegesen - tartott az Atlanti-óceán felé - közölte a miami hurrikánfigyelő központ.

A szakemberek arra számítanak, hogy a Paloma vasárnap elhagyja Kubát, a Bahama-szigetek felé halad tovább, és a következő két napban tovább fog gyengülni. A Paloma a Kajmán szigetek felől érkezett Kubába.


(MTI/AFP/Reuters)

A Paloma hurricán 160 km órás sebességgel érkezett a kajmán szigetekhez
A Paloma hurricán 160 km órás sebességgel érkezett a kajmán szigetekhez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.