Veszélyes vakáció

Beköszöntött az iskoláskorúak legboldogabb és legszabadabb időszaka, a nyári szünet, mely az év többi részéhez képest több veszélyforrást rejt magában a gyerekek számára.

Tapasztalatok szerint a hirtelen érkezett nagy szabadsággal a gyerekek nemigen tudnak mit kezdeni az első napokban. A felnőttek felügyelete nélkül a gyerekek ilyenkor a szokásosnál szelesebbek, figyelmetlenebbek lehetnek, ezért fokozottan fennáll a balesetek bekövetkeztének veszélye – figyelmeztet a rendőrség.

A baleseti adatok azt mutatják, hogy a nyári hónapokban tovább növekszik mind a gyermekek által okozott, mind az elszenvedett balesetek száma. A járművezetőknek sem szabad elfelejteniük, hogy ebben az időszakban több gyerek közlekedik napközben az utcákon. Figyelmetlenségből, közlekedési rutin hiánya miatt vagy a játék hevében a kicsik váratlanul felbukkanhatnak az úttesten gyalogosan, vagy kerékpárral, ezért a szokásosnál óvatosabban, körültekintőbben kell vezetni, de a balesetmegelőzés otthon kezdődik.

Mivel kevés szülő engedheti meg magának, hogy a nyári szünet nagy részében állandóan felügyelje csemetéjét, aki egy bizonyos kor fölött már szabadon járhat-kelhet az utcákon, a gyerekek egy jelentős része magára marad, önmagára kell megtanulnia vigyázni, ehhez pedig elengedhetetlen a szülői útmutatás.

A nyár remek lehetőség arra, hogy a gyerekek megtanulják a közlekedési biztonság szabályait. A rendőrég azt javasolja, hogy az alapvető szabályok átbeszélésére már a nyári szünet első napjaiban kerüljön sor, illetve érdemes esténként egy kis beszélgetésben eligazítani a gyerekeket, megbeszélni a másnapi programot és érdeklődni a gyermek tervei felől: hová megy, hol és mivel fog közlekedni, kikkel fog találkozni, barátkozni? Jó, ha másnap ezeket visszakérdezzük. Emellett ellenőrizzék gyermekük kerékpárjának üzembiztonságát, előírásszerű felszereléseinek meglétét, működőképességét (kormány, fék, lámpa, stb.).

A szülői példamutatás elsődleges fontosságú a gyermekek biztonságos közlekedésre való nevelésében. Ehhez képest az elmúlt hat év baleseti statisztikái szerint utasként vannak legnagyobb veszélyben a gyermekek, a közúti tragédiákban meghalt gyermekek 56,7 százaléka nem gyalogosként vagy biciklizés közben vesztette életét. Egy májusi ellenőrzés során egyetlen hét alatt több mint 3200 olyan esettel találkoztak a hatóságok, amikor a gyermek biztonsági öv nélkül utazott. Európában ez a jogsértés számít az ittas vezetés és a gyorshajtás után a harmadik leggyakoribb halálozási oknak a közutakon.

Veszélyek a négy fal között

Sérülések azonban nem csak az utcán, hanem otthon is érhetik a gyermekeket. Ez szülői felügyelet mellett is megesik, ám az egyedül maradó fiatalokat fel kell vértezni olyan háztartási és baleset megelőzési ismeretekkel, melyek segítenek elkerülni például az égési sérüléseket. A tűzhely és a mikrohullámú sütő használatának vannak olyan szabályai, melyek a felnőttek számára már magától értetődőek, de a gyermekek nem tudnak róla vagy tapasztalatlanságuk miatt rosszul mérik fel a veszélyhelyzeteket, ezért fontos tisztázni ezeket, akár sokadszorra is.

Az otthon maradt gyermek ellenőrzésének a mobiltelefonok korában nem lehet akadálya, fontos, hogy a kiskorú tudjon róla, kit értesíthet baj esetén, illetve hogy a szülő mindig tisztában legyen vele, hol, kinél tartózkodik épp csemetéje.

Mivel a gyerekek hajlamosak elfeledkezni a kötelező bejelentkezésről, sőt, szívesen csavarognak, járnak tilosban, a szülő jól teszi, ha szúrópróba szerűen ellenőrzi, hogy otthon tartózkodik, illetve tényleg a barátaival van-e.

A nyári szünidőben megnő az internetezéssel, játékkal tölthető órák száma is, amivel a gyerekek szívesen élnek és nem igénylik közben a szülői odafigyelést (látszólag), ám ez nem jelenti azt, hogy a számítógép, a játékkonzol vagy a televízió jó bébiszitter lenne.

A szobában ücsörögve eltöltött szünidő egészségromboló hatásain túl ilyenkor megnő az esélye annak, hogy a fiatalkorúak rossz társaságba keverednek az interneten. Zaklatás, csalás áldozataivá válhatnak, titkos „randevúra” csábíthatják őket szexuális bűnözők. Ennek megelőzésére a szülőnek jogában áll ellenőriznie, hogy kiskorú gyereke kikkel levelezik, chatel és milyen oldalakat látogat.

A csalók módszereiről megelőző jelleggel beszélgetni kell a gyerekekkel, akik korukból adódóan nem számítanak a megtévesztésre, a barátságos közeledés mögötti rossz szándékra.

Bűnre csábító barátok

A drog, az alkohol és a dohányzás veszélyeire nem lehet elég korán felhívni a gyerekek figyelmét, mert a tapasztalatok szerint a fiatalok többsége a nyári szünidő alatt, társaikkal együtt próbálják ki először ezeket, gyakran meglepően fiatalon, már az általános iskolában.

A drogprobléma világméretű, nem mentes tőle egyetlen társadalom sem. A tiltólistán nem szereplő pszichotróp anyagok térnyerése elsősorban a fiatalkorú rekreációs szerfogyasztók körében növekedett meg. Az új designer drogok, a marihuána kivételével kiszorították a piacról a klasszikus kábítószereket. Ez az a téma, amely nem hagyja hidegen sem a legmagasabb döntéshozói szinteken zajló egyeztetéseket, sem a családi vagy baráti körben folytatott beszélgetéseket.

A tudatmódosító szerek magatartásra gyakorolt hatását vizsgálva nem hagyható figyelmen kívül az alkohol sem, amely különösen a fiatal korosztály körében ölt riasztó méreteket. A fiatalok körében egyre inkább terjed az úgynevezett rohamivás, amelynek célja a minél gyorsabb lerészegedés.

A „diszkóbalesetek”

Nem csak a kisgyermekes szülők aggodalmai nőnek meg a nyári szünetben, a nagykamaszok és a fiatal felnőttek ebben az időszakban sokkal inkább birtokukba veszik az éjszakát, mint máskor.

Az úgynevezett diszkóbalesetek azonban ritkák, ám senki sem szeretné, ha épp az ő gyermeke növelné a statisztikákat. A szórakozó helyekről hazafelé tartó fiatalok tragédiája megelőzhető – hívják fel a figyelmet a rendvédelmi szervek, akik szerint a legnagyobb veszély a drog- és a túlzott alkoholfogyasztás.

A fiatalokat bíztatni kell arra, hogy a szórakozás, az italfogyasztás előtt beszéljék meg, hogy ki nem iszik, ki lesz a gépkocsivezető. Erre rákérdezni nem esik a szülői túlféltés kategóriájába!

A nagyobb felelősség azonban a bulizókat: a sofőrt nem szabad szabálytalanságokra, gyorshajtásra, versenyzésre bízatni és lényeges, hogy a gépkocsivezető figyelmét ne vonja el, hogy a hátsó ülésen utazók még mindig buliznak.

A szórakozó helyeken a lemezlovasnak figyelmeztetnie kell a fiatalokat ezekre a szabályokra, levezetésként pedig olyan zeneszámokat kellene játszani, ami nem „pörgeti fel” jobban a táncolókat – ez a figyelmeztetés persze a szórakozóhelyek fenntartóinak szól, akiknek szintén van némi felelőssége abban, hogy vendégeik épségben hazaérjenek.

Vakáció a Bajza utcai Általános Iskolában
Vakáció a Bajza utcai Általános Iskolában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.