Veszélyes játékok

Habrakéta-kilövő, számolós könyv, Batman-, Farkas-figura és sok más cikk került fel a boltokban kapható legveszélyesebb játékszerek idei listájára, amelyet az ünnepek közeledtével hozott nyilvánosságra egy amerikai fogyasztóvédő csoport.

Évről évre számos olyan balesetveszélyes játék kerül vissza a polcokra, amelyekről már régen bebizonyosodott az alkalmatlanságuk - hangsúlyozta James Swartz, a World Against Toys Causing Harm (W.A.T.C.H., Világ a sérülést okozó játékok ellen) elnevezésű csoport igazgatója.

A csoport 1972 óta teszi közzé a veszélyes játékszerek éves toplistáját. (A 2009-es felsorolás a http://toysafety.org/worstToyList_index.shtml címen olvasható.)

Az idei legveszélyesebbek között szerepel a Wall-e című Disney-animáció nyomán piacra dobott, műanyaghabból készült rakétát kilövő játék, A sötét lovag Batman-bábuja a Matteltől és az X-Men Farkas-figurája a Hasbrótól.
További helyezettek: a Curious George (Kíváncsi György) számolós könyv, egy baba babaszobával és többféle játékhangszer.

A csoport szerint sok a játékként eladott fegyver is a polcokon. Idén a tölténytárából műanyag nyilakat kilövő válltámaszos puska a sláger.

A W.A.T.C.H. a karácsonyi bevásárlások előtt mindenesetre azt tanácsolja a szülőknek, hogy ha egy játékon olyan figyelmeztetést látnak, amely arra int, mikor, hol és hogyan kell használni, jobb, ha elkerülik.

Tavaly 19 játék okozta halálos gyerekbalesetet jegyeztek fel az Egyesült Államokban. További 235 300 gyerek került játékok által előidézett sérüléssel a kórházak sürgősségi osztályára.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.