Veszélyes a flipflop?

Szakértők szerint a népszerű lábujjközös, azaz flipflop papucsok alig jobbak, mint mezitláb járni, rendszeres viselésük komoly problémákhoz vezethet.

"Bár a lábujjközös papucsokkal alapvetően nincs gond - például sokkal jobban járunk velük, mintha mezítláb mennénk mindenhova - azért vannak bizonyos hátrányaik" - nyilatkozta Dr. Christina Sigur, a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ lábgyógyász szakorvosa. "Ezek a lábbelik szinte egyáltalán nem tartják a lábat és nem is nyújtanak védelmet. Ha túl sokszor, vagy intenzív mozgás közben viseljük őket, az komoly lábproblémák kialakulásához is vezethet." – idézi a szakorvost a Medipress.

Az Amerikai Lábápolási és Lábegészségügyi Szövetség az alábbi tippekkel szeretne segíteni a flipflop papucsok szerelmeseinek:

Válasszunk igazi bőr papucsokat! A jó minőségű bőrpapucsok kisebb eséllyel okoznak vízhólyagokat és egyéb irritációkat.

Minél merevebb, annál jobb! Ha puszta kézzel félbe tudjuk hajtani a papucsunkat, inkább cseréljük le. Azokat a papucsokat keressük, amelyek csak a talppárnánál hajlanak. Ez rendkívül fontos mind a tengerparton, mind a beltérben viselt papucsok esetében.

Válasszuk a megfelelő méretet! Ne vegyünk meg olyan papucsot, amiből kilóg a lábunk, akár elöl, akár hátul.

Cseréljük le! Nem jó több éven keresztül ugyanazt a pár papucsot viselni. Amint látjuk rajta, hogy már kissé viseltes, inkább cseréljük le.

Figyeljünk oda a lábunkra! A lábujjközi irritációt ne hagyjuk figyelmen kívül, mert idővel vízhólyagok kialakulásához és potenciális fertőzésekhez vezethet.

Az Amerikai Lábápolási és Lábegészségügyi Szövetség szakértői szerint a flipflop papucsok nem alkalmasak hosszú távú és intenzív mozgás közbeni viselésre. "Ezek a papucsok nem támasztják alá a talpat és nem nyelik el a lábat ért ütéseket sem, ezért nem alkalmasak arra, hogy nagyobb távolságokra, vagy sportolás közben is viseljék őket. A lábsérülések esetében is a legfontosabb a megelőzés" - figyelmeztet Dr. Sigur. "A lábujjközös papucsok viselésekor elég csak a józan eszünkre hagyatkozni, hogy elkerüljük a sérüléseket."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.