Veszélyes nukleáris anyagot loptak el Mexikóban

A mexikói hatóságok riasztást adtak ki, miután ismeretlenek kiraboltak egy teherautót, amelyből rendkívül veszélyes radioaktív anyagot, irídium-192 izotópot zsákmányoltak.

A rablás az ország déli részén, a Tabasco állambeli Cardenas városban történt. Az irídium-192-t tartalmazó konténert egy teherautóból lopták el, a Belügyminisztérium közlése szerint ha valaki - akár csak rövid ideig is - érintkezik a vegyülettel, maradandó sérüléseket szerezhet - írja a The Telegraph.

Legutóbb tavaly decemberben történt hasonló eset Mexikóban. Akkor fegyveres támadók egy kamiont loptak el egy benzinkútról, amely a csomagterében szintén erősen radioaktív kobalt-60-at szállított. A sofőr amúgy egy radioaktívhulladék-lerakóba tartott, a kiselejtezett izotópforrással csak megállt kicsit pihenni.

A tolvajok nem voltak tisztában a szállítmánnyal, és gyanútlanul kinyitották a védőburkot, így akár halálos sugárzás is érhette őket. A hatóságok később hat embert - köztük egy tizenhat éves fiút - tartóztattak le a rablással kapcsolatban, és sugárfertőzés gyanúja miatt azonnal kórházba szállították őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.