Veszélyben a Dunakanyar települései

Pest megyében a Dunakanyar településeit veszélyezteti a leginkább az árvíz. Sződligetnél a Duna átbukott a 2-es főúton, amelyet le kellett zárni. A 11-es főút több szakasza nehezen vagy egyáltalán nem járható.

Sződligeten szombat délután másodfokú készültséget rendeltek el, melyet vasárnap várhatóan harmadfokúra emelnek. Mivel a Duna átfolyik a 2-es főúton, ennek az útszakasznak a védelme a legfontosabb, mert ha nem állítják meg a vizet, akkor a község egyharmadát elöntheti az ár. Több százan töltik és rakják a homokzsákokat, a munkában a Váci Börtön és Fegyház 40 fogvatartottja is segít. Az ártéren lévő épületek víz alatt állnak, a település határában lévő speciális otthon lakóit reggel biztonságos helyre menekítették.

Szobról egyelőre 5 családot kellett kiköltöztetni. Egy utcát teljesen elöntött a Duna, de várhatóan további utak is víz alá kerülnek, mivel az előrejelzések szerint még legalább 70 centiméter vízszintemelkedéssel számolnak. Számos házat homokzsákokkal raktak körbe, félő, hogy vasárnaptól már csak csónakkal lehet arrafelé közlekedni.
Tahitótfalun másodfokú a készültség. Egyelőre járhatóak az utak és a hidak, ám vasárnap akár öt utcát is elönthet a víz. A helyiek számításai szerint a 2006. évinél 40 centiméterrel alacsonyabb vízszinttel tetőzhet az ár.
Szigetmonostor környékén legalább kétszázan védekeznek. Összesen körülbelül 25 ezer homokzsákot töltenek majd meg, ám mivel az ideiglenes bányát már elöntötte a Duna, máshonnan kell a homokutánpótlást megoldani.

Surány és Horány között mintegy 2 kilométeres szakaszon magasítják a gátat, miközben délután megkezdik 30 helyi lakos kitelepítését. Kiköltöztetésre készülnek Nagymaroson is, bár egyelőre csak a település úgynevezett Duna-meder részéről. Jelenleg 585 centiméteres vízállást mérnek, elsőfokú készültség van érvényben. A védvonal pénteken megkezdett kiépítésével hétfőre végeznek.

Dunakeszinél péntek óta nem emelkedett jelentősen a vízszint, ám a Duna-sort teljesen elönti majd az ár. A Rév utcai szakasz már vízben áll, s a folyó terjeszkedik. A sétányon lakóknak elegendő mennyiségű homokzsákot osztottak ki. Úgy tűnik, hogy a 2-es főút városon átvezető része - így az itt lévő több nagyáruház és az ipari park - "megmenekül" az ártól.

Visegrádnál a töltés hiányosságait pótolják, a városban másodfokú a készültség. Lakóépületeket egyelőre nem veszélyeztet az áradás, de mindenre felkészültek.

Göd lakóépületei a várost körülvevő stabil gátrendszernek köszönhetően biztonságban vannak, de az egyéb területek védelme indokolt. A településen átvezető, Sződligetnél lezárt 2-es főút átmenő forgalmának növekedése miatt némi kellemetlenséggel kell számolniuk a helyieknek.

Szentendrén szombat délben másodfokú készültséget rendeltek el. Eddig 18 ezer homokzsákot építettek be, főként a dunakorzói rév környékén, a Bükkös-pataknál (az átemelőnél), illetve a postásstrand fölött, a kaszinónál folyik erőteljes védekezés. A Pap-sziget már most részben víz alatt áll; az itt lévő kemping vendégeit kitelepítették. Vácott a jelenlegi másodfokú készültséget vasárnap harmadfokúra emelik. A városban szervezetten, a büntetés-végrehajtási intézet és mások bevonásával folyik a védekezés, kiköltöztetésre egyelőre nem volt szükség.
A Magyar Közút Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert közlése szerint Pest megyében a korábban teljesen vagy félpályán lezárt útszakaszok köre szombat délutánra tovább bővült. Teljes útzár lépett érvénybe a 2-es főút Visegrád és Tát közötti szakaszán, így Dömös, Pilismarót és Esztergom ebből az irányból megközelíthetetlen. A Dunakanyarban leállt az összes komp - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.