Legalizálnák a nőverést

Finoman megverhetik feleségeiket a férfiak, úgymond fegyelmező jelleggel – véli a pakisztáni Iszlám Tanács, amely törvényjavaslatot is benyújtott ezzel kapcsolatban a kormánynak.

"A férj számára engedélyezni kell, hogy megüsse feleségét, ha az nem kíván a férfi kedve szerint felöltözni, ha nem kíván vele közösülni vagy ha nem akar lefürödni közösülés után vagy a menstruációs időszakban" – áll az Iszlám Tanács által csütörtökön közzétett javaslatban. Ha szükséges, a férj finoman megverheti a feleségét, nevelő célzattal – írja az Independent.

A 163 pontból álló tervezet megtiltja a nők nyilvános szereplését a televízióban és nyomtatott sajtóban. Ezen felül tiltanák az ápolónők számára, hogy férfi pácienseket kezeljenek, valamint a férj megtilthatná, hogy felesége idegenekkel kommunikáljon.

Nőjogi aktivisták "nevetségesnek" nevezték a tanács javaslatát, mondván, hogy azt vallási fanatikusok alkotják. A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság nem érti, hogy épeszű ember miért adna újabb táptalajt a nők elleni erőszaknak. Becslések szerint a pakisztáni nők 70 százaléka szembesült már a családon belüli erőszakkal.

Az Iszlám Tanács 1962-ben alakult, és javaslatokat ad a parlament számára olyan törvényekről, amelyek összeegyeztethetőek a saríával. A mostani törvényjavaslatuk egyfajta válasz a 2015-ben megalkotott törvényre, amelyet a nők védelmében hoztak Pandzsáb tartományban. A tanács szerint a jogszabály iszlámellenes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.