Vérfertőző házasságból született Tutanhamon fáraó

Egyiptom ifjú fáraója bicegő, betegeskedő tinédzser volt, aki farkastorokkal látta meg a napvilágot, s dongalába volt, mindez éles ellentétben áll Tutanhamonnak a köztudatban élő délceg figurájával, a történészek szerint azonban e kórságok nem rombolják le az uralkodó nimbuszát.

Sírkamrájának 1922-es felfedezése óta Tutanhamon nagy üzletet jelent. Kincseiből az 1970-es években rendezett tárlat látogatók millióit csábította az amerikai múzeumokba. Igen népszerűnek bizonyult az utóbbi évek Tutanhamon-vádorkiállítása is, amely jelenleg a San Franciscó-i DeYoung Múzeumban vendégeskedik.

Egyiptom gazdasága jelentős mértékben támaszkodik a turizmusra: évente 10 milliárd dolláros (1974 milliárd forintot) bevétel származik az idegenforgalomból. A kairói Egyiptomi Múzeumban látható Tutanhamon-kiállítás az idegenforgalmi szektor egyik fő attrakciója, a másik az ifjú fáraó sírkamrája a Királyok Völgyében. Naponta turisták százai keresik fel a sziklasírt, ahol 2007 óta ki van állítva Tutanhamon múmiája.

"Betegeskedő gyerek volt" - hangsúlyozta Emily Teeter egyiptológus, a Chicagói Egyetem orientalisztikai intézetének segédkurátora, miután tudomást szerzett Tutanhamon DNS- és CT-vizsgálatának eredményeiről. E kutatások fényt derítettek arra, hogy Tutanhamon öröklött csontbetegségben és maláriában szenvedett, ami egy súlyos lábtörés után a 19 éves ifjú halálát okozhatta 3300 évvel ezelőtt.

Az eddigi legrészletesebb vizsgálatok eredményei a JAMA, az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratának szerdai számában láttak napvilágot. A kutatások megkérdőjelezték a Tutanhamon haláláról szóló közkedvelt teóriákat, noha a harci kocsiról való leesés, de még az aljas palotai intrikák is sokkal jobban megfelelnek az uralkodóról kialakított képnek, mint a fertőzések és egyéb betegségek.

Az új kutatások, amelyeket Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Hatóság vezetője irányított, alátámasztották a korábbi feltételezéseket, miszerint Tutanhamon apja Ehnaton, az eretnek fáraó volt. Mint kiderült, Tutanhamonnak Ehnaton egyik lánytestvére adott életet. Ez a vérfertőző házasság megmagyarázza a Tutanhamont gyötrő némely kór eredetét, beleértve öröklődő csontbetegségét. Az ókori Egyiptomban a közeli hozzátartozók közötti házasság azonban nem számított igazi vérfertőzésnek. A fáraót istennek tartották, s mint ilyennek csupán egy másik isteni származású személy számított megfelelő házastársnak.

A történészek szerint azonban az új ismeretek csak fokozzák a Tutanhamon-mániát, mivel az ifjú fáraót esendő földi halandóként láttatják.

"A vizsgálatok sokkal emberibbé, s egyben sokkal elbűvölőbbé teszik Tutanhamon alakját" - vélekedett Howard Markel, a Michigani Egyetem orvostörténésze, aki szerint Tutanhamont leginkább a túlvilági életre szánt javak tették ismertté, s nem az, hogy mily cselekedeteket vitt véghez. Ezért az egészségi állapotának ismerete nem rombolja le a fáraóról kialakult mítoszt.

"Noha történelmi szempontból Tutanhamont nem számít nagy uralkodónak, azzá tette őt képzeletünk. A róla alkotott képet nem változtatják meg az új ismeretek" - hangsúlyozta James Phillips, a Chicagói Field Múzeum kurátora.

 

Tije királynőnek, Tutanhamon nagyanyjának a luxori Királyok Völgyében megtalált, 3300 éves múmiája a kairói Egyiptomi Múzeumban 2010. február 17-én
King Tut's grandmother Queen Tiye is displayed during a news conference by the head of the Egyptian Supreme Council of Antiquities to announce DNA results meant to reveal the parentage of Egypt's famed King Tutankhamun at the Egyptian museum in Cairo February 17, 2010. Two years of DNA testing and CT scans on King Tutankhamun's 3,300-year-old mummy and 15 others have provided the cause of death and the firmest family tree yet for Tut - pointing to Pharaoh Akhenaten as Tut's father, Akhenaten's sister as Tut's mother, and Queen Tiye as Tut's grandmother. REUTERS/Discovery Magazine/Handout (EGYPT - Tags: SOCIETY) NO SALES. NO ARCHIVES
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.