Gyűlöletkampány az első marhahúsevő nő ellen

A Tower piros-kék ruhás őrei – a beefeaterek – csúnya gyűlöletkampányt indítottak első női kollégájuk ellen, az ügyben fegyelmi vizsgálat folyik.

Moira Cameron csak két éve viselheti a hírhedt múltú vár őreinek világszerte ismert piros-sötétkék - ünnepi alkalmakkor vörös-arany - egyenruháját, és ezzel ő lett az első női beefeater („marhahúsevő") a foglalkozás több mint félezer éves történetében. (A hivatalosan Yeoman Warderek „beceneve" onnan ered, hogy az eredetileg királyi testőrként is szolgáló Tower-őrök a korábbi évszázadokban javadalmazásuk részeként marhahúsellátmányban is részesültek.)

Moira Cameron kimosolyog az undok férfi beefeaterek közül
Yeoman Warder Moira Cameron (C), the first female Beefeater starts work at the Tower of London, September 3, 2007. A 42-year-old Scottish woman became the first female "Beefeater" on Monday, taking up her post as a guardian of Britain's Tower of London. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN)

A Tower felépítését még Hódító Vilmos rendelte el a XI. század második felében. A marhahúsevők 1485 óta ügyelnek az egykori királyi palota és börtön rendjére. Mai fő feladataik közé tartozik a koronaékszerek őrzése, egyben élő turistalátványosságok is, és rendszeresen kalauzolják az ősi erődítmény látogatóit.

A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap -beszámolója szerint az első női beefeater kinevezését nem nézték jó szemmel egyes férfikollégák, és ennek határozott gesztusokkal adtak kifejezést. Egyenruháját többször elcsúfították, öltözőszekrényében gyűlölködő, zaklatással felérő leveleket helyeztek el, a Wikipedia internetes enciklopédia róla szóló cikkébe is belepiszkált a 34 férfi őr valamelyike.

Az ügyben fegyelmi eljárás indult. Eddig két beefeatert felfüggesztettek, egy harmadik ellen még folyik a vizsgálat, azt az őrt pedig, akiről gyanítják, hogy ő nyúlt bele a Wikipedia-cikkbe, rendőrségi figyelmeztetésben részesítették.

A The Sun forrása szerint az ügy már csak az érintettek kora miatt is „elképesztő". Nem forrófejű újoncokról van szó, a Tower őrei a brit fegyveres erők veteránjai, akik legalább 22 évi, kiemelkedő szolgálattal érdemlik ki a tagságot a beefeaterek exkluzív klubjában.

Csak alapos kiválasztási eljárás után lehet bekerülni. Moira Cameron 2007-ben, az összes férfi jelentkezőt megelőzve nyerte el az állást, megtörve azt az 522 éves hagyományt, hogy a komor erődöt csak férfiak őrizhetik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.