Vége a mobilos filmezésnek a koncerteken?

Megtalálta az Apple a megoldást a koncertek, színházi és mozi bemutatók mobiltelefonos filmezésének blokkolására. A jogtulajdonosok nyilván elégedetten nyugtázzák a 2011 óta tartó fejlesztés sikerét. Most már csak az a kérdés, hogy mit szólnak hozzá az iPhone-használók?

Fényképezőgépet és kamerát eddig is tilos volt bevinni a koncertekre, a mozikba és a színházakba. Aki mégis megpróbálta, a biztonságiak megkérték, helyezze el a készüléket a ruhatárba, vagy az e célra kijelölt megőrzőbe, aki erre nem volt hajlandó, azt kitessékelték.

Nem lehet azonban senkinek megtiltani, hogy a mobilját magával vigye a koncertre, a színházba vagy a moziba. Legfeljebb az utóbbi két helyen megkérik a közönséget, hogy az előadás/film idejére némítsák le a készüléküket. Enné többet azonban nem tehetnek.

Csakhogy a mai modern telefonkészülékek kameráinak a felbontóképessége, sokkal nagyobb, mint egyik-másik régebbi fényképezőgépé, kameráé. Így akár a kívülálló számára észrevétlenül is készíthető velük sokszorosítása és terjesztésre alkalmas minőségű felvétel.

A koncerteken már ma is száz, ha nem ezer szám emelkednek a magasba a kamerás mobilok, jelentősen rontva a koncertlemezek eladási számait. Az Apple a  9to5Mac beszámolója szerint 2011 óta kereste a megoldást a problémára. Úgy tűnik, meg is találták.

Szabadalmaztatott eljárásuk lényege, hogy a koncerteken, a mozikban és a színházakban megfelelő helyen elhelyezett speciális infravörös jeladókkal tiltatnák le az ilyen jeleket észlelni és értelmezni képes okostelefonokban a fotó és video funkciókat. A hiper-szuper mobil a jel hatására nem tud majd felvételeket készíteni ott, ahol azt a szervezők nem akarják.

Ez a megoldás azonban nemcsak tiltásra használható. Múzeumokban például a különböző helyeken elhelyezett jeladók segítségével a látogató mobiljára küldhetők az adott tárggyal, tárgyakkal kapcsolatos tudnivalók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.