Védőőrizet alá helyezték a Pistorius-ügy bíróját

Többen megfenyegették az álétala hozott ítélet miatt, ezért rendőri védelmet kapott Thokozile Masipa, az Oscar Pistorius ügyében eljáró bírónő. 

Thokozile Masipa dél-afrikai bírónő gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében találta bűnösnek Oscar Pistorius paralimpiai bajnok futót.

Alon Skuy / Reuters

Az ítélethirdetés után sokan bírálták a döntését, és rengeteg fenyegetést is kapott, amiért felmentette az atlétát a szándékos emberölés vádja alól (ez azt jelenti, hogy nem kap életfogytiglant). Több emberjogi szervezet is aggodalmát fejezte ki a Masipát ért súlyos támadások miatt: „Az emberek talán nem értenek egyet az ítélettel, de támadni vagy megfenyegetni Masipa bírónőt, mert fekete bőrű vagy mert nő, elfogadhatatlan. A megjegyzések nagy része a gyűlöletbeszéd, a rágalmazás és a bíróság megsértésének határát súrolja” – idézi a The Telegraph három szervezet közleményét.

A történtek után Dél-Afrika második fekete bőrű bírónőjét védőőrizet alá helyezték. Rendőrök vigyázzák a házát, óránként ellenőrzik, hogy jól van-e, ha pedig el kell hagynia az otthonát, akkor is vele tartanak.

Masipa október 13-án hozza majd nyilvánosságra, hogy a jelenleg szabadlábon védekező Pistoriusnak börtönbe kell-e vonulnia, és ha igen, mennyi időre.

A dél-afrikai bírósági tárgyalásokon nincs esküdtszék, a bíró egymaga dönt. A gondatlanságból elkövetett emberölésért kiszabható maximális büntetés tizenöt év.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.