Védett ragadozó madarak bélyegeken

Védett ragadozó madarak - parlagi sas, rétisas, kék vércse és kerecsensólyom - láthatók a Magyar Posta legújabb bélyegsorozatán.

A Székely Kálmán grafikusművész tervei alapján az Állami Nyomdában készült bélyegsorozat május 4-én jelenik meg 300 ezer példányban. A sorozathoz tartozó bélyegblokk a 2012-es év madarát, az egerészölyvet ábrázolja; várhatóan június 15-én bocsátja forgalomba a Posta - közölte a Magyar Posta Zrt. az MTI-vel.

A parlagi sas (Aquila heliaca) fokozottan védett, eszmei értéke egymillió forint. Az Északi-középhegység háborítatlan vidékein és a Dunántúli-középhegység legkeletibb részén fészkel. Idén januárjában 230 egyed telelt Magyarországon. A madár alapszíne sötétbarna, tollazata a fején világosbarna, a vállrészen két fehér folt található. Erős, hosszú karmú lábai és kampós csőre sárga, csőrének hegyéhez lévő közelebbi vége szürkés színezetű. Ideális esetben akár 50 évig is élhet. 2005-ben az év madarának választották.

A rétisas vagy fehérfarkú rétisas (Haliaeetus albicilla) fokozottan védett, eszmei értéke egymillió forint. Elsősorban halakat, ezen kívül madarakat, hüllőket és kisebb emlősöket eszik. A fiatalok sötétbarna színűek, az idősebbeknél a csőr sárga, a farktollazat fehér színű és összességében sokkal világosabb a tollazat. Magyarországon 530 rétisas telelt az idén, 100-150 pár azonban állandóan itt fészkel.

A kék vércse (Falco vespertinus) Magyarországon rendszeres fészkelő, röpte sebes és könnyed. Gyakran egy helyben lebeg, testét viszonylag függőlegesen tartva. Ritkán kapja el levegőben az áldozatát, általában sebes zuhanás után a földön fogja meg a zsákmányt. Kiemelkedő, magasabb tereptárgyakon pihen. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 ezer forint, 2009-ben - a vetési varjúval együtt - az év madara volt.

A kerecsensólyom (Falco cherrug) Magyarországon rendszeres fészkelő és ősidőktől fogva fontos szerepet játszik a magyarok hitvilágában. Elsősorban a ligetes erdőkkel, fasorokkal, ürgés legelőkkel tarkított élőhelyeket kedveli. Az állomány egy része itt telel, egy része novemberben délre vonul. Legkedveltebb tápláléka az ürge, ha csak teheti, ezt zsákmányolja. Nagytestű sólyomfaj. Fokozottan védett, eszmei értéke egymillió forint. Januárban 42 kerecsensólyom telelt Magyarországon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.